LAVROV: Obama pogrešno o Kosovu!

- Na Kosovu nikakvog referenduma nije bilo. Iako je (američki predsednik Barak) Obama nedavno rekao da je tamo sve idealno, da je bilo referenduma. Nije bilo tamo referenduma! Kao ni kod mnogih drugih. Nemačka se ujedinila bez referenduma, mi smo to aktivno podržavali - rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja učesnika Konferencije o bezbednosti u Minhenu

  • 20

Na Krimu je sproveden princip samoopredeljenja utvrđen Poveljom UN, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ističući da na Kosovu nije bilo referenduma.

- Na Kosovu nikakvog referenduma nije bilo. Iako je (američki predsednik Barak) Obama nedavno rekao da je tamo sve idealno, da je bilo referenduma. Nije bilo tamo referenduma! Kao ni kod mnogih drugih. Nemačka se ujedinila bez referenduma, mi smo to aktivno podržavali -  rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja učesnika Konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Prema njegovim rečima, na Krimu je u najranijoj fazi krize "Desni sektor" pokušao da se probije i zauzme administrativne zgrade, ali da to "narodne patrole" nisu dopustile.

- Sproveli su referendum o nezavisnosti, a zatim pokrenuli pitanje o prisajedinjenju Rusiji - kazao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova je rekao da postoje međunarodni propisi koji se "ponekad različito tumače, a razne aktivnosti dobijaju, povremeno, direktno suprotnu interpretaciju".

- Na Krimu se desilo to što je predvidela Povelja UN - samoopredeljenje. U Povelji UN postoji nekoliko principa, i pravo naroda na samoopredeljenje je na ključnom mestu, a teritorijalnu celovitost i suverenitet obavezni su za uvažavanje - rekao je Lavrov a prenosi TASS.

Ruska agencija navodi da je posle tih reči šefa ruske diplomatiije u sali zavladala živost, a on je savetovao prisutnima da pažljivo pročitaju Povelju UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .major. MILAN TEPIC RS.K.

    7. februar 2015 | 21:42

    Obama je covjek obrazovan ali neobavjesten kao nas Vojo Kostunica. Prica glupost kakav je referendum proveden na kosovu oni su to zaboravili da ucine pa sada lazu svjet daje to volja siptara izrazena referendumom. Mi kraisnici u RSK imali smo referendum i 100 posto smo glasali za. SAO krainu ali to niko nije priznao zato sto nismo imali para za lobiranje u svjetu, pa smo prosli kako smo prosli.

  • Pera Kojot # 1

    8. februar 2015 | 03:34

    Americka administracija I njihova politika je nesto najgore sto se svetu dogodilo zadnjih sto godina, sve ostalo je priroda!

  • Red killer :)

    8. februar 2015 | 01:27

    Ma Obama mnogo voli Albaniju ! Mnogo je on toga pogresio u vezi kosova ! Kosovo su "osvojili"siptari, ponizili nasu veru..rušili krstove..sada one dole svetinje su pod ogradama(žicama)sramota.. KOSOVO IS SERBIA, RUSSIA IS UKRAJINA !!! ima pesma zove se:DT CREW kosovo je srbija !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA