Kirbi: Trenutno ima važnijih pitanja od imovine!

- Svakako da će pitanje imovine doći na red, ali za Srbiju je mnogo važnije da se sprovede ono što je dogovoreno u aprilu 2013 - rekao je ambasador SAD u Srbiji

  • 6

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da je optimista po pitanju današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu istakavši da za Srbiju ima trenutno važnijih pitanja od imovine na Kosovu i da bi prioritet trebalo da bude sprovođenje onoga što je dogovoreno u aprilu 2013.

- Svakako da će pitanje imovine doći na red, ali za Srbiju je mnogo važnije da se sprovede ono što je dogovoreno u aprilu 2013. - rekao je Kirbi u Vladi Srbije.

Upitan koja su to važnija pitanja, američki diplomata je rekao da pre svega misli na pitanja pravosuđa, formiranje zajednice srpskih opština, odreĐivanje pozivnog broja i osiguranje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kirbi je kazao da je uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu održano više sastanaka u cilju priprema za taj prvi susret posle dužeg vremena s obzirom na to da su, kako je kazao, u međuvremenu formirane nove vlade u Srbiji i na Kosovu.

- Sada je pravi trenutak da se sedne za sto i ponovo pregovara - rekao je.

Upravo sinoć je, kaže, dobio meil o tome koliko je već napretka ostvareno.

- Ali svi znate da je taj poslednji korak i najteži korak - rekao je Kirbi koji smatra da će dijalog zavisiti od spremnosti pregovaračkih timova Srbije i Kosova da idu napred.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Veruje, dodao je, da postoji dobra volja, ali da je "problem uvek u malim sitnim detaljima".

On smatra i da je glavno pitanje je da li može doći do konkretnog i plodnog razgovora na relaciji komesarka za spoljnu politiku i pridruživanje EU Federika Mogerini i srpski premijer Aleksandar Vučić, te da se tu, kako je rekao, pre svega, radi o izgradnji odnosa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko 100%

    9. februar 2015 | 13:17

    Gospodine Kirbi daj te se kontrolirati ne!!!

  • забринут

    9. februar 2015 | 12:14

    Ви, који сте се показали као новине које брину о Србији, потрудите се да критикујете Кирбија зато што се меша у унутрашњу политику Србије, а то је забрањено по Бечкој конвенцији из 1961. којом је одређено шта дипломате могу, а шта не.

  • ja

    9. februar 2015 | 14:55

    Ne , prvo imovina pa ostalo do daljnjeg da se odlazi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA