Predsednik Nikolić odlikovao Batu Živojinovića, Milenu Dravić, Boru Todorovića, Noama Čomskog...

Među odlikovanima su i Dragan Nikolić, profesor dr Ivan Klajn, vaterpolo savez Srbije, Đorđe Marjanović, fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada, osnovna škola "Prota Stevan Popović" i drugi

  • 10

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, povodom 15. februara Dana državnosti, potpisao je 5. februara ukaze o odlikovanju velikog broja ličnosti i institucija.

Ordenima su odlikovani:

- Prof. dr Smilja Avramov je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

- Nada Milić je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane.

- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama.

- Prof. Noam Čomski, iz SAD, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Foto: AP Foto: AP

- Vaterpolo savez Srbije je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima.

- Prof. dr Ivan Klajn je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

- Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti, odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih i kulturnih delatnosti.

- Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u Čumiću je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ðorđe Marjanović je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u kulturnim delatnostima i posebno u oblasti muzičke umetnosti.

- Prof. dr Milan Raspopović je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj i pedagoškoj delatnosti.

Zlatnim i srebrnim medaljama odlikovani su:

- Dejan Lazarević je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara, u izuzetno opasnim situacijama.

- Luiz Miler iz Velike Britanije je odlikovana zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ćezare Vismar iz Italije je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

- Konstantin Kosačov iz Rusije je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja.

- Valerij Rjazanskij iz Rusije je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja.

- Ljubiša Samardžić, glumac, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Printskrin: Youtube / Al Jazeera Balkans Printskrin: Youtube / Al Jazeera Balkans

- Velimir Bata Živojinović, glumac, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Dragan Nikolić, glumac, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Milena Dravić, glumica, odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Miroslav Milošević je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Borivoje Bora Todorović, glumac, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Vojislav Bubiša Simić, kompozitor i dirigent, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Vojkan Borisavljević, kompozitor, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Milutin Popović Zahar, kompozitor, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Zoran Simjanović, kompozitor, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Slavoljub Ðukić, novinar, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

- Gregorij Rusović, počasni konzul Republike Srbije u Nju Orleansu, SAD, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Dr Babken Simonjan, počasni konzul Republike Srbije u Jermeniji, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Republici Jermeniji.

Foto: Promo Foto: Promo

- Radomir Vuković, arhitekta i grafički dizajner, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

- Građevinska tehnička škola u Beogradu odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti.

- Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

- Kliničko bolnički centar Zvezdara u Beogradu odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u zdravstvenoj zaštiti.

Foto: Panoramio/radasin Foto: Panoramio/radasin

- Fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

- Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Žandarmerija Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

- Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Protivteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

- Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umetnik iz Rusije, odlikovan je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

- Dragica Gaga Rosić, prevodilac za grčki jezik, odlikovana je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima

- Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su, za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, medaljama za revnosnu službu, i to 16 zlatnih i 35 srebrnih, navedeno je u saopstenju Pres službe predsednika Republike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA