10

Predsednik Nikolić odlikovao Batu Živojinovića, Milenu Dravić, Boru Todorovića, Noama Čomskog...

Među odlikovanima su i Dragan Nikolić, profesor dr Ivan Klajn, vaterpolo savez Srbije, Đorđe Marjanović, fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada, osnovna škola "Prota Stevan Popović" i drugi

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, povodom 15. februara Dana državnosti, potpisao je 5. februara ukaze o odlikovanju velikog broja ličnosti i institucija.

Ordenima su odlikovani:

- Prof. dr Smilja Avramov je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

- Nada Milić je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane.

- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama.

- Prof. Noam Čomski, iz SAD, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Foto: AP

Foto: AP

- Vaterpolo savez Srbije je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima.

- Prof. dr Ivan Klajn je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

- Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti, odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih i kulturnih delatnosti.

- Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u Čumiću je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Ðorđe Marjanović je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u kulturnim delatnostima i posebno u oblasti muzičke umetnosti.

- Prof. dr Milan Raspopović je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj i pedagoškoj delatnosti.

Zlatnim i srebrnim medaljama odlikovani su:

- Dejan Lazarević je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara, u izuzetno opasnim situacijama.

- Luiz Miler iz Velike Britanije je odlikovana zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- Ćezare Vismar iz Italije je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

- Konstantin Kosačov iz Rusije je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja.

- Valerij Rjazanskij iz Rusije je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja.

- Ljubiša Samardžić, glumac, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Printskrin: Youtube / Al Jazeera Balkans

Printskrin: Youtube / Al Jazeera Balkans

- Velimir Bata Živojinović, glumac, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Dragan Nikolić, glumac, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Milena Dravić, glumica, odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Miroslav Milošević je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Borivoje Bora Todorović, glumac, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Vojislav Bubiša Simić, kompozitor i dirigent, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Vojkan Borisavljević, kompozitor, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Milutin Popović Zahar, kompozitor, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- Zoran Simjanović, kompozitor, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

- Slavoljub Ðukić, novinar, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

- Gregorij Rusović, počasni konzul Republike Srbije u Nju Orleansu, SAD, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Dr Babken Simonjan, počasni konzul Republike Srbije u Jermeniji, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Republici Jermeniji.

Foto: Promo

Foto: Promo

- Radomir Vuković, arhitekta i grafički dizajner, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

- Građevinska tehnička škola u Beogradu odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti.

- Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

- Kliničko bolnički centar Zvezdara u Beogradu odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u zdravstvenoj zaštiti.

Foto: Panoramio/radasin

Foto: Panoramio/radasin

- Fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

- Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Žandarmerija Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

- Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Protivteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

- Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umetnik iz Rusije, odlikovan je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

- Dragica Gaga Rosić, prevodilac za grčki jezik, odlikovana je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima

- Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su, za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, medaljama za revnosnu službu, i to 16 zlatnih i 35 srebrnih, navedeno je u saopstenju Pres službe predsednika Republike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Dan državnosti Srbije, Djordje Marjanović, Ljubiša Samardžić, Odlikovanje, Sretenjski orden, Tomislav Nikolić, Vaterpolo savez Srbije, Velimir Bata Živojinović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (10)
Poređaj komentare:
 • B
  Blesavi Sima

  Čestitam Nikoliću! Orden Žandarmeriji stiže u prave ruke i u pravi čas...!

 • N
  Neza

  Nista drugo i ne radi.....

 • B
  Butragenjo

  Koliko je Bata pomlatio cetnika a ovaj ga odlikuje

Ne postoji argument da Kosovo uđe u Interpol: Snažna diplomatska aktivnost Srbije uoči Generalne skupštine

Oglasila se Zaharova posle Tačijeve izjave o susretu sa Putinom: Odluke po pitanju Kosova moraju da odgovoraju narodu Srbije

Premijerka obišla Zejtinlik: Brnabić položila cveće i odala poštu palim borcima (FOTO)

Tači sa Putinom može da se dogovori samo o azilu: Priština išarana grafitima „Sever nije Krim“

Kosovo u Interpolu bi otvorilo Pandorinu kutiju! Stefanović upozorio: To bi omogućilo teroristima pristup podacima

Zahvalnost Bugarskoj za glas u Energetskoj zajednici: Brnabić na sastanku sa Borisovim (FOTO)

Tači odlikovao komandanta Kfora: Predao mu medalju za službu, pa tražio podršku za "Vojsku Kosova" (FOTO)

Šta kaže novi izveštaj Evropske komisije o pravosuđu, korupciji i slobodi medija u Srbiji: Zbog čega nam EU zamera, a šta ih brine

Šta će biti sa KFOR-om ako mandat Kosovskih bezbednosnih snaga bude proširen?

Evropski projekat neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana: Borisov potvrdio, Bugarska nastavlja da podržava sprovođenje reformi

Osećam u mom telu i mojoj krvi sramotu: Unuk slavnog francuskog generala uputio Makronu oštre reči zbog Srbije (FOTO)

Lovačka avijacija "gura" Vojsku Srbije! Hrvati "potonuli", Bugari rastu, a Slovenci najviše napredovali: Ko ima najjaču vojsku na Balkanu? (VIDEO)

Smenjeno povereništvo Srpske napredne stranke u Paraćinu

U Srbiji je javno mnjenje i dalje ubeđeno da je Kosovo kolevka Srbije: Skandalozan intervju Hašima Tačija za francuske medije (FOTO)

Sa čim predsednik Rusije dolazi u Srbiju? Vučić i Putin u Beogradu potpisuju najmanje 20 strateških sporazuma

Moskva je protiv veštačkih rokova, Priština mora da ispuni svoje obaveze: Čepurin potvrdio, stav Rusije o KiM se ne menja

Takse koje je uvela Priština su kršenje CEFTA sporazuma: Kajl Skat poručio da se ne sme skretati pažnja sa dijaloga

Vlada Francuske je ponizila saveznicu, Vučić odlično reagovao: Tema broj 1 u francuskim medijima i dalje propust na svečanosti u Parizu

Ovakvu Anu Brnabić nikad niste videli: Žestoki odgovori srpske premijerke nemačkom novinaru usred Berlina (FOTO)

Kosovu u ovoj fazi uopšte nisu potrebni izbori: Haradinaj odbrusio Tačiju i opoziciji

Dačić iz Njujorka posle završene rasprave u SB UN: Niko nije osporio moju tezu da je 10 država povuklo priznanje Kosova

Upozorenje iz EU: Priština da ukine dodatne carine na robu iz Srbije

Baš me briga šta će reći u Hrvatskoj, susret sa Brnabić je bio izvrstan: Kolinda potpuno iskrena posle razgovora sa srpskom premijerkom (FOTO)

Kosovo posle šest meseci pred SB UN, Dačić predstavio Srbiju: Nabrojao incidente, pa pitao "Kako neko ovakvu situaciju naziva stabilnom?" (VIDEO)

Odustanite od Turskog toka! Američki zahtev posle evropskog upozorenja: Srbija pod pritiskom zbog ruskog gasa

Prvi put smo bili pažljivi kod rasporeda sedenja: Mogerini o sastanku sa premijerima sa Zapadnog Balkana

Kako će Skupština Srbije potrošiti novac građana u 2019. godini? (INFOGRAFIK)

SPC podržala Rusku crkvu: Da li sledi osveta vaseljenskog patrijarha?

Ili ukidanje takse ili izlazak Kosova iz CEFTA: Beograd traži pritisak Brisela na Prištinu

Kurc iznenada okuplja premijere Zapadnog Balkana: Detalji sastanka nisu poznati

KFOR neće dozvoliti eskalaciju sukoba! Sastanak gradonačelnika Severne Mitrovice i Kuočija: Rakić zabrinut zbog formiranja "Vojske Kosova"

Za pet do sedam godina kreće nova etapa razvoja države: Joksimovićeva uverena u evropski put Srbije

Velika drama u Skupštini Beograda zbog "otpisivanja duga Galenici zbog stanova" (VIDEO)

Kome je "Deda Mraz sastavljao budžet", a ko bi "smanjivao račune za grejanje": Dva burna sata u Skupštini grada Beograda

Ko će preuzeti kontrolu nad obaveštajnom službom: Novi sukob Tačija i Haradinaja

Oglasio se Kremlj o razgovoru Putina i Tačija: Peskov saopštio detalje

Nemačka svoj stav o razmeni teritorija neće promeniti, Kosovo treba da postane član Interpola: Teške poruke ambasadora Šiba

Vučić očekuje najznačajniju Putinovu posetu do sada: Čepurin potvrdio da ostaje na snazi dogovor dvojice predsednika (FOTO)

Prijem Kosova u UN menja Rezoluciju 1244, Tači poručuje: Ruski veto na Kosovo se automatski ukida

Stotinu godina prijateljstva Srbije i Francuske koje je pregazio Makron: Francuski mediji bruje o propustu na svečanosti u Parizu (FOTO)

Srbija spremna za nastavak pregovora, ali ne prihvata "Vojsku Kosova": Ivica Dačić danas pred Savetom bezbedosti u Njujorku

"Zas*ali smo!" Član protokola predsednika Makrona priznao za Figaro: Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu