Vreme čitanja: oko 1 min.

DRAŽA JE STVARAO ETNIČKI ČISTU - SRPSKU JUGOSLAVIJU: Evo da li su ČETNICI bili antifašisti ili ZLOČINCI

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Postoje mnogobrojni dokumenti koji svedoče o saradnji četnika sa okupatorima i o njihovim ciljevima koji su, između ostalog, uključivali i etničko čišćenje Sandžaka i Bosne i Hercegovine - rekao je istoričar Milivoj Bešlin

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je grubi istorijski falsifkat kada se četnici pokušavaju predstaviti kao antifašisti iz Drugog svetskog rata.

- Postoje mnogobrojni dokumenti koji svedoče o saradnji četnika sa okupatorima i o njihovim ciljevima koji su, između ostalog, uključivali i etničko čišćenje Sandžaka i Bosne i Hercegovine - rekao je Bešlin na tribini u Zrenjaninu.

Naveo je da je četnički komandant Draža Mihailović već u decembru 1941. godine u instrukciji svojim komandantima na terenu, Pavlu Đurišiću i Đorđu Lašiću, naveo da je cilj četnika stvaranje "velike Jugoslavije" i u njoj etnički čiste "velike Srbije".

Printskrin: Youtube/SIGNATIAN Printskrin: Youtube/SIGNATIAN

- Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu, u granicama Srbije - Crne Gore - Bosne i Hercegovine - Srema - Banata i Bačke" - citirao je Bešlin Mihailovićevu instrukciju.

Citirao je i deo instrukcije u kojem se navodi da je cilj četnika čišćenje Sandžaka od Muslimana, a Bosne i Hercegovine od Muslimana i Hrvata, kao i čišćenje čitave državne teritorije "od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata".

Dodao je da o sprovođenju ovog plana svedoče mnogobrojni dokumenti, među kojima i izvestaji četničkih komandanata s terena o akcijama etničkog čišćenja Muslimana iz Sandžaka i iz istočne Bosne.

Foto: arhivska fotografija Foto: arhivska fotografija

Milivoj Bešlin je kazao da su svi pokušaji rehabilitacije četnika zato grubo prekrajanje istorije i čist revizionizam.

Na tribini u Zrenjaninu se čulo da zločini srpske strane, počinjeni u Bosni i Hercegovini u ratu iz poslednje decenije 20. veka, zapravo predstavljaju kontinuitet četnickih zločina iz Drugog svetskog rata i nastavak iste ideologije stvaranja etnički čiste "velike Srbije".

Na sinoćnoj tribini u Kulturnom centru Zrenjanina predstavljen je zbornik "Politička upotreba prošlosti", koji je izdala Alternativna kulturna organizacija iz Novog Sada, uz pomoć nemačke fondacije "Roza Luksemburg".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarev grad

    11. februar 2015 | 12:27

    Pa gde je ta cista etnicka srbija na kosovo? U hrvatskoj? U bosni? U beogradu? Komunisticka propaganda i ako je imao taj cilj na nasu zalost nije uspeo... Zasto zalost oa zato sto ne bile 90god... Zalost sto smo dozvolili da komunisti vrbuju nepismen narod zarad svojih ciljeva.... Pa 95%partizana srba se i sad mrtvi prevrcu kad vide da su u stavari ginuli za albaniju i hrvatsku...

  • Tesla

    11. februar 2015 | 11:42

    Vecna slava generalu Drazi Mihajlovicu.

  • petar

    11. februar 2015 | 10:23

    U pitanju je samo ponavljanje Titovih lazi (coveka koji je 2 godine pustio Jasenovac da radi iako je mogao tamo da prekine zlocine odavno) koje smo culi vec sto puta, u stvari druga verzija se nije ni mogla cuti. A ta druga verzija kaze da je Drazin pokret bio prvi oslobodilacki antifasisticki pokret u Evropi, Draza je odlikovan od strane americkog predsednika i to je bila jedina regularna kraljeva vojska pod nazivom JVUO - jugoslovenska vojska u otadzbini. Tacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA