Šljivančanin: Hteo sam da bijem Šešelja!

- Šešelj ima tu ružnu naviku da napadne grubo čoveka, pa i da ga opsuje, samo da bi izazvao njegovu reakciju - kaže pukovnik kome uskoro izlazi knjiga "Branio sam istinu"

  • 1

Bivši haški pritvorenik Veselin Šljivančanin objaviće 4. aprila prvih 20.000 primeraka svoje knjige "Branio sam istinu", koja će sadržati najzanimljivije delove iz dnevnika koje je vodio za vreme sedmogodišnjeg boravka u Holandiji.

On je u intervjuu za Večernje novosti opisao svoje najteže trenutke provedene u Sheveningenu.

- Najteže mi je bilo kada za mnom škljocne brava na onim teškim crvenim vratima. U pola noći bih mogao da vam ih nacrtam. Tražio sam da mi ukinu šetnje, televiziju, šta god žele, samo da ne zaključavaju. Svaki put kad bi okrenuli ključ, okretao se u meni i film mog života. Iznova bih se pitao: zašto su me zatvorili na pravdi boga - pita se on.

Hapšenje i pritvor

- Uhapsili su me na rođendan. Branile su me žene i mladići koje nisam ni poznavao. Nisam se krio. Iz stana su me odveli u Centralni zatvor. Nisam tražio ni vode ni hleba, samo svežanj papira. Počeo sam da pišem u mrklom mraku. Pitao sam se: zar moji da me hapse? Sutradan sam čuo da je tako naredio Montgomeri. Odlazak u Hag bio je moje prvo putovanje u inostranstvo. Izručili su me u papučama i bermudama. Na aerodromu su me sačekala šestorica službenika UN-a u odelima. Osećao sam se kao šibicar. Upravnik zatvora Timoti Mekfaden sažaljivo mi kaže da bi mi dao odelo, ali nema broja za mene. Irac se setio da sam oficir, a naši nisu.  Uveli su me u sobu u kojoj nema prozora. Dišete veštački vazduh. Ne čujete ništa, osim bata čuvarevih cokula. Prve noći nisam ni oka sklopio. Kamere pilje neprestano. Ne možete suzu da pustite, a da vam je oni ne otprate niz obraz. Razmišljao čak i o bekstvu. Ali, čemu to, kad te čitava planeta juri kao kurjaka!

O Šešelju

- Šešelj ima tu ružnu naviku da napadne grubo čoveka, pa i da ga opsuje, samo da bi izazvao njegovu reakciju. Verovatno mu je to bio lek. Čak sam jednom hteo i da se tučem s njim, zbog ružne navike da priča ljudima iza leđa. Povod je bio njegov komentar o meni posle dokumentarca na HRT o Vukovaru. On je umislio da je tužilac svima nama i da je samo njegov put ispravan. Šešelj je voleo da igra mali fudbal protiv mene, ali je stalno gubio i mnogo se nervirao. Kada se ode na odbojku, poslastica mu je bila da sruši mrežu usred meča i tako provocira.

O Mladiću

- Kad je doveden u Sheveningen, general Ratko Mladić smešten je na mom spratu. Prvog je mene sreo u tom novom okruženju. Otišli smo na ručak s Mladenom Markačom i Sretenom Lukićem. Normalno je komunicirao, mada jednu ruku nije mogao da pomera. Znao je da ga očekuje teška borba. Prilikom jedne šetnje prepričao mi je u detalje svoju vojničku karijeru. Nije pričao gde se krio sve ove godine, niti je pominjao porodicu. Kad sam odlazio, ostavio sam mu svoje filmove i neke knjige.

O Karadžiću

- Ne znam da li psihijatri imaju neki profesionalni talenat da i u svoju dušu unose mir, ali mi je Radovan Karadžić i u ona četiri zida delovao spokojan i čvrst. Viđali smo se tokom dolazaka poseta i ni u jednom njegovom pokretu ili rečenici nisam mogao da vidim da je slab i utučen. Mojoj supruzi više puta je ponovio da je optužnica protiv njega na staklenim nogama i da će je vrlo lako srušiti.

Društvo u pritvoru

- Zajednička soba na spratu bila je SFRJ u malom. Tu smo često kuvali. Nabavimo namirnice u kantini, gde su nas redovno zakidali. Mesečni troškovi su najmanje 800 evra, tako da se ne isplati ići u Hag. U početku Hrvati su me gledali kao belu vranu i nisu hteli reč da progovore sa mnom. Ali ubrzo zatvor u vene čoveku ubrizga dozu svojih paradoksa. Teskoba zidova brzo je spustila nišane.

Prijatelj s Hrvatima koji pevaju Miroslava Ilića

- Oni koju su isplanirali rat ostaće nekažnjeni. Hrvatski general Rajić govorio je da smo svi u Hagu predati u kandže moćnika. On nije hteo ni na kurs engleskog, jer je prezirao velike sile. Sprijateljili smo se toliko da mi je u šetnji pevušio hitove Miroslava Ilića i Nedeljka Bilkića. Mnogi od hrvatskih oficira su mi govorili: "Pukovniče, sad znamo kakav ste čovek, ali smo nagrabusili ako išta lepo kažemo o vama u Hrvatskoj".

I u zatvoru vlada zakon jačeg

- Bilo je svađa kao u svakoj kući. Jednom su Miloševića tako grubo napali ispred govornice zato što je odužio sa telefoniranjem, da mi je bilo neprijatno. Bila su dva Albanca koja nisu htela da pričaju s nama i pokazivali su otvoreno neprijateljstvo. Onda ih je Ramuš Haradinaj "prevaspitao". Možete i tamo da se potučete, ali vam sigurno sleduje selidba sa sprata, što vam je kao selidba u drugu državu.

(I. M. / Izvor: Večernje Novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baš me čudi

    30. mart 2012 | 11:37

    Što se čovek svađao sa Šešeljem? Valjda vojska i policija trebaju da budu u ljubavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA