PROKLETSTVO TITA I JOVANKE BROZ: Evo zašto im je BROJ 28 DOŠAO GLAVE i odredio sudbinu! (FOTO)

U životu Titove udovice jedan broj odigrao je presudni faktor da njena sudbina bude takva, kakva je i bila, a ovo je priča o malo poznatoj činjenici iz života najpoznatije Ličanke

  • 26

Sudbina Jovanke Broz, supruge doživotnog predsednika SFRJ i KPJ Josipa Broza Tita zaista je čudna, a malo je poznato da je nju odredio jedan broj - 28. Telegraf.rs vam otkriva zbog čega je baš ova cifra bila sudbonosna za ovu najpoznatiju Ličanku, koja je godinama živela u strogoj izolaciji i bez dokumenata.

Odgovor na pitanje "zašto je baš broj 28 toliko uticao na sudbinu Jovanke Broz" može se naći pažljivim čitanjem njene biografije, a evo i kako:

Krenimo redom...

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Jovanka Budisavljević rođena je u decembru 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a imala je 28 GODINA KADA SE UDALA ZA TITA!

Aprila 1952. godine na tajnom venčanju u Iloku, u vili Dunavka Jovanka Budisavljević (28) rekla je sudbonosno DA i udala se za Josipa Broza Tita (60). Kumovi na venčanju bili su Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je, da joj je majka na vest da se udala za Tita, poručila "mogla si ćerko i boljeg da nađeš" (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Drugi sudbonosni događaj pod okriljem broja 28 je smrt Josipa Broza, jer kada je umro Tito 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, to je bio najtužniji dan u životu Jovanke. Da se sudbina opet poigrala sa njenim životom govori u prilog činjenica da je Brozova udovica nakon 28 GODINA BRAKA OSTALA BEZ SUPRUGA I VOLJENOG TITA! (Nikada se zvanično nisu razveli).

Sve teorije zavere oko smrti i sahrane Josipa Broza Tita! (FOTO) (VIDEO)

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Treća sudbonosna cifra 28, nalazi se u činjenici da je 28 GODINA JOVANKA BROZ PROVELA U ZATOČENIŠTVU I BEZ LIČNIH DOKUMENATA!

Od dočeka Nove godine 1977. godine u novosadskom hotelu "Park" Tito i Jovanka nisu bili u braku, ali se NIKADA NISU NI RAZVELI. Od tada je Jovanka Broz bila pod kontrolom nesuđenih Titovih naslednika Staneta Dolanca i generala Nikole Ljubičića. Jovanki čak nisu dali da poseti Tita kada je zbog bolesti ležao u Kliničkom centru u Ljubljani.

Foto: AP Foto: AP

Njih dvojica su je optužili za izdaju Tita i održali 59 sednica predsedništva SFRJ na kojoj su osuđivali Jovanku Broz. Za kaznu je 1981. godine ekskomunicirana, oduzeta su joj lična dokumenta, nakit, sva lična i službena imovina. Jovanka dugo nije imala ni lične dokumente, poput pasoša i lične karte, što je konačno rešeno 2009. godine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Preminula 20. oktobra 2013. godine.

ŠESTA LIČKA VERNA DO GROBA: Ko su hrabri saborci Jovanke Broz? (VIDEO)

Foto: Prinscreen / cdm.me Foto: Prinscreen / cdm.me

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ziko

    13. februar 2015 | 19:11

    Mogu mnogi govoriti sad sta hoce i o Titu i o Jovanki ali ljudi imateli ista ljudsko u sebi.Pa nije pravi Tito,te falio mu2 ili 3prsta te Jovanka ovaklva-onakva,po jel vam prosjecni narode sad ljepse?A sta vam je to ljepse:gledati kako su unistili fabrike i prodali,ljepse sto nemate posla,sto vasa djeca samo gledaju da napuste ovu zemlju,da ima omladine i ostarili 45-50 godina ni mjeseca nema staza.Da mnogiprezivljavaju i pretrazuju kontejnere,da ovi visi stvorili i stvaraju vlast za sebe i niko im nista ne moze-dodjite jednom pameti pa objektivno recite stvarnost.Meni je i Tito i drzava i armija Titova bili zakon i sva sreca jer sam tad zivio kao covjek,a sad nepitajte!!!

  • NL

    13. februar 2015 | 21:19

    Drugarica Jovanka je bila dama i ujedmo princeza i provela ceo zivot u " zlatnom " kavezu. Verujem da joj nije bilo lako sa Titom, a pogotovu posle njegove smrti.....

  • milenko282@gmail.com

    14. februar 2015 | 00:35

    ZAO MI JE STO OVI MLADI NECE OSETITI BEZBRIZNOST I PRAVU ISTINSKU PRAVDU I SRECU ZIVOTA U JEDNOJ ZLATNOJ DRZAVI KAKVA JE NASA JUGA BILA: SVI ISPOD 45-50 GODINA TO VEROVATNO NECE NIKAD OSETITI:TESKO JE OPISATI KAKO JE LEPO BILO ,POSTENO I PRAVEDNO.ZIVIM NA ZAPADU I VERUJTE NIJE SADA OVDE KAO KOD NAS STO JE BILO.MNOGO JE GLADNIH .ULICARA I SIROTINJE ,NEPRAVDE A KAO BOGATI ZAPAD.MI TOGA TADA NISMO IMALI.TESKO JE VEROVATI,KO NIJE TADA ZIVEO:KAPITALIZAM JE JAD I CEMER,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA