EVROPA UVODI NOVA PRAVILA: Ovo su novi ZAKONI ŠENGENA!

- Moramo poboljšati primenu i razvoj instrumenata koje imamo, posebno na otkrivanju i sprečavanju putovanja koja su u vezi sa terorizmom, uključujući strane terorističke borce - navodi se u tekstu koji je usvojen sinoć na neformalnom samitu u Briselu

  • 6

Lideri EU odlučili su da pojačaju kontrolu spoljnih granica zone Šengena. Granična policija beležiće podatke o svim građanima EU koji ulaze i izlaze iz šengenske zone, što ranije nije bio slučaj.

Šefovi država ili vlada EU na sastanku u Briselu su odlučili da pojačaju kontrolu spoljnih granica zone Šengena, s ciljem sprečavanja terorizma i uvedu mere za suzbijanje izvora i mreža finansiranja terorizma i sprečavanja trgovine oružjem.

Nove mere uticaće i na smanjenje velikog priliva azilanata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Moramo poboljšati primenu i razvoj instrumenata koje imamo, posebno na otkrivanju i sprečavanju putovanja koja su u vezi sa terorizmom, uključujući strane terorističke boraca - navodi se u tekstu koji je usvojen sinoć na neformalnom samitu u Briselu.

Diplomatski izvori kažu da on uključuje izmenu Šengenskog sporazuma, tako da će granična policija beležiti podatke i o građanima EU koji ulaze i izlaze iz šengenske zone, što ranije nije bio slučaj.

Policija je do sada vodila evidenciju samo o građanima trećih zemalja pri ulasku i izlasku iz Šengena, dok su građanima EU samo proveravali dokumenta, ali nisu vodili evidenciju o njihovom kretanju.

Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Zvaničnici EU su zatražili od Evropskog parlamenta da što hitnije usvoji direktivu o registrovanju podataka o putnicima, koja je blokirana radi zaštite privatnosti.

Osim ovih mera, države članice su se saglasile da je potrebno pojačati napore za koordinaciju, posebno među obaveštajnim službama.

Predviđeno je i jačanje borbe protiv trgovine oružje i pranja novca, kao i borba protiv džihadističke propagande na internetu.

(Telegraf.rs / Mondo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    13. februar 2015 | 14:08

    Znaci bice puno vise cekanja na granice.Onda bolje ukinuti Sengei

  • Nislijka

    13. februar 2015 | 16:15

    Ma super, daj jos malo duze da se ceka na granicama, nek se druze ljudi tu...

  • Domestos

    13. februar 2015 | 16:03

    Neka svako radi svoj deo posla. Bolje i ovako nego kanije da kazu kako je Srbija kriva za terorizam, za azilante i ko zna sta sve vec. Cist racun, duga ljubav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA