VUČIĆ HRVATSKIM SRBIMA: Poštujte, volite i Srbiju i Hrvatsku! (FOTO)

Prisustvo srpskog premijera Aleksandra Vučića današnjoj inauguraciji prve hrvatske predsednice u istoriji te države Kolinde Grabar Kitarović na zagrebačkom Markovom trgu danas je svojevrsni medijski hit u regionu

  • 13

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima u Hrvatskoj da poštuju i vole i Srbiju, i Hrvatsku, a da će Srbija i njena vlada dati sve od sebe da u odnosima sa Hrvatskom vladaju mir, dobri i bolji odnosi i mnogo više poštovanja i poverenja.

Premijer je to rekao obraćajući se Srbima koji su, zajedno sa njim, prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg u Zagrebu. Liturgiju je služio mitropolit Porfirije.

Dok je premijer prilazio Sabornom hramu preko Cvetnog trga oglasila su se crkvena zvona, a ispred hrama dočekala su ga deca iz Čipuljića.

Vučić je posle liturgije u razgovoru sa Srbima istakao da je došao u Zagreb kako bi učinio sve što može da utiče na pravljenje mostova i kako bi se oni osećali bolje i lakše i da sa jednakim ponosom poštuju i vole i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku i da na najbolji mogući način zaštite interese svoje dece i svoje budućnosti.

(UŽIVO, VIDEO) INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSEDNICE: Kolinda zaplakala dok je polagala zakletvu

- Što se tiče države Srbije, njene vlade, mi ćemo dati sve od sebe i učiniti sve da u odnosima sa našim komšijama Hrvatima caruju mir, dobri odnosi, bolji odnosi i mnogo više i poštovanja i poverenja - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On se zahvalio prisutnima što su se okupili u velikom broju i izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa njima prisustvovao današnjoj liturgiji.

- Radujem se da je premijer odlučio da dode na inauguraciju, ali se radujem što ucestvuje na liturgiji u našem Hramu na praznik Sretenja - rekao je mitropolit Porfirije.

- Osim što ce njegova poseta uticati na odnose Srbije i Hrvatske, uticaće na popravljanje stausa našeg naroda u Hrvatskoj - rekao je za "Blic" mitropolit.

U nastavku posete Zagrebu Vučić će prisustvovati inauguraciji predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a nakon svečanosti, kako je najavljeno, srpski premijer će imati odvojene susrete sa minstarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić, a potom i prvi zvanični sastanak sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Prisustvo srpskog premijera Aleksandra Vučića današnjoj inauguraciji prve hrvatske predsednice u istoriji te države Kolinde Grabar Kitarović na zagrebačkom Markovom trgu danas je svojevrsni medijski hit u regionu.

Naslovnice dnevnih štampanih izdanja i portala osvanule su sa slikom srpskog premijera, uz njegovu centralnu poruku da "treba gledati u budućnost".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Očekivano, najveća pozornost na Vučićev dolazak je u susednoj Hrvatskoj - "Vučić stigao u Zagreb - prvi potez spskog premijera polaganje venca na spomenik Nikole Tesle", prenose portal Index. hr, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Hina. . .

Centralno mesto u izveštajima propada premijerovoj poruci: "Mislim da je važno i za Srbiju i za Hrvatsku da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome šta ćemo raditi u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o tome što je bilo pre pet, deset ili dvadeset godina".

"Večernji list" navodi da će nakon svečanosti Vučić imati odvojene susrete s ministrarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić, a potom i prvi službeni sastanak sa predsednicom Grabar Kitarović.

- Po dolasku u Zagreb položio je cveće na spomenik Nikoli Tesli, gde ga je dočekao predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac - citira "Večernji list" deo Tanjugovog izvestaja.

I mediji u Bosni i Hercegovini budno prate Vučićev boravak u Zagrebu, prenose njegove afirmativne poruke o potrebi regionalne saradnje zarad zajedničke bolje budućnosti saradnje i prve izjave koje je dao po dolasku u prestonicu najmlađe članice Evropske unije.

Portal Klix. ba podseća i da je srpski ministar unutarašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio uoči posete da će Vučić tokom boravka u Zagrebu nametnuti neke važne teme, poput povratka proteranih Srba.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dolazak Vučića na inauguraciju prate i crnogorski mediji.

Crnogorski javni servis u fokus stavlja i reči Grabar Kitarović da joj je drago što će se na njenoj inauguraciji okupiti čelnici susednih država, "pogotovo što dolazi i premijer Srbije Aleksandar Vučić"

Naravno, inauguracija na Markovom trgu, koja počinje u podne, zauzima centralno mesto u regionalnim izveštajima, uz sve detalje dugo spremanje ceremonije na kojoj će u Zagrebu biti 88 stranih delegacija, od kojih će devet predvoditi biti šefovi država, četiri predsednici parlamenata odnosno senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

Po okončanju inaugaracije hrvatska predsednica ugostiće oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.

Kako prenose lokalni mediji, pored domaćih i stranih zvaničnika, na svečanost su pozvani i brojni pevači, glumci, sporisti, ali i poljoprivrednici, preduzetnici, kao i deo branitelja.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati i oko 2. 000 građana, od kojih su brojni već stigli na lokaciju koja je danas u fokusu hrvatske, ali i šire javnosti.

Predsednica Hrvatske će nakon ceremonije inauguracije imati 22 bilateralna susreta sa šefovima država i delegacijama od kojih je, prema rečima portparola hrvatske predsednice Mladena Pavića, susret sa Vučićem jedan od onih koji pobuđuju najveći interes javnosti.

Grabar-Kitarović će na čelu najmlađe članice Evropske unije naslediti Ivu Josipovića, koga je tesno pobedila u drugom krugu izbora 11. januara, a ciji je mandat trajao prethodnih pet godina - od 19. februara 2010. godine.

Postaće prva hrvatska predsednica nakon što položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske.

Zanimljivo je i to da će Grabar Kitarović biti jedna od svega 11 predsednica država u svetu.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niksicanin

    15. februar 2015 | 14:01

    A mi, sta porucujes nama, crnogorskim Srbima? Ne zaboravite, ima nas nesto preko 200 hiljada u CG, gradjani smo drugog reda, a nasa otadzbina, Srbija, nista ne cini za nas.

  • Južnjak

    15. februar 2015 | 12:43

    Srbima u Hrvatskoj,a ne "hrvatskim Srbima"...Ovo drugo je uvredljiv termin...

  • Zoran Loznica

    15. februar 2015 | 14:39

    Nisu oni hrvatski Srbi nego Srbi u Hrvotskoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA