Šabić: Najviše prijava protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva i Ministarstva ekonomije

Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja zahteva jasnije definisanje sankcija za državne organe koji ne postupaju prema njegovim nalozima

  • 0

Najveći broj pritužbi povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću podneto je protiv MUP-a Srbije, Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva i Ministarstva ekonomijeŠabić zahteva utvrđivanje sistema odgovornosti i jasnije definisanje sankcija za državne organe koji ne postupaju prema njegovim nalozima.

Poverenik je objasnio da je veliki broj pritužbi protiv VSS-a stigao od neizabranih sudija. On je dodao da situaciju s Ministarstvom unutrašnjih poslova treba uzeti sa rezervom, jer se radi o ministarstvu u kojem radi oko 40.000 ljudi i koje ima veliki broj informacija za koje postoji interesovanje.

Šabić kaže da je u 2011. godini 2.800 institucija imalo obavezu da dostavi izveštaj o radu. Međutim, to je učinilo tek oko 700 njih.

- Iluzorno je očekivati da će zakon funkcionisati sam od sebe ako se unapred odreknete sankcija. Potrebno je produžiti rokove za zastarevanje i povećati kazne, jer u ovim okolnostima realno je očekivati da niko neće odgovarati - rekao je Šabić.

Poverenik je izrazio posebno nezadovoljstvo zbog odnosa vlasti prema instituciji na čijem je čelu, jer ni posle sedam godina rada nije obezbeđen adekvatan prostor koji bi omogućio da se zaposli potreban broj ljudi. On je rekao da preti opasnost da rad poverenika "zatrpa lavina predmeta", jer ih u radu trenutno ima oko 2.500, a svakog meseca stiže novih 500.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA