ZORANA MIHAJLOVIĆ: Od marta GRAĐEVINSKE DOZVOLE za 28 dana i na samo JEDNOM ŠALTERU! (FOTO)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za naš portal najavljuje koje će mere Vlade Srbije i njenog ministarstva podići srpsku građevinu na viši nivo, jer trenutno građevinska industrija učestvuje u BDP sa svega četiri procenta, što je manje i od pojedinih zemalja u regionu

  • 14

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u intervjuu za Telegraf.rs otkriva planove njenog resora, kako i na koji način će se podići na zdrave noge građevina u Srbiji i na koji način će donešeni podzakonski akti, a u sklopu Zakona o planiranju i izgradnji u toj nameri doprineti.

Podsetimo Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji usvojene su 8. decembra 2014. godine, a rok za usvajanje podzakonskih akata bio je 15. februar. Da li je sve urađeno, kao što je najavljivano i kako će ovaj pravni akt pomoći srpskoj građevini razgovarali smo sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Navršio se zakonski rok za donošenje podzakonskih akata na Zakon o planiranju, da li je sve prošlo u planiranim okvirima, tačnije da li su ispoštovani svi rokovi?

- Kako smo i najavili, sva podzakonska akta usvojena su u predviđenom roku, do 15. februara. Ovaj zakon je primer uspešnog partnerstva između države, međunarodnih i nevladinih organizacija, kao što su USAID i NALED, i lokalnih samouprava. Zajedno smo radili na njegovoj pripremi, a sprovedena je kompletna javna rasprava i sada tu saradnju nastavljamo i u implementaciji, pripremajući gradove i opštine da primenjuju zakon na terenu. Ovaj zakon je primer da je moguće napraviti efikasnu saradnju države sa lokalnim samoupravama.

Foto: Vlada Srbije / mgsi Foto: Vlada Srbije / mgsi

Kada će konačno zaživeti Zakon, pa da kažemo da se u Srbiji građevinske dozvole dobijaju za 28 dana i da je to stalna praksa?

- Neke opštine već sada izdaju dozvole za pet ili deset dana, a cilj je da od 1. marta sve lokalne samouprave budu spremne da primenjuju zakon i podzakonska akta. Tim Ministarstva zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavnicima NALED-a i USAID-aveć nekoliko nedelja radi na edukaciji ljudi iz lokalnih samouprava, kako bi od 1. marta bili spremni da u potpunosti primenjuju zakon. Naravno da je moguće da bude negde i teškoća, jer nije lako odjednom promeniti način i stil rada, ma koliko to bilo zakonom propisano. Međutim, nećemo pustiti da opštine budu same u tom poslu, već smo tu da zajedno radimo.

Dokle se stiglo sa izradom elektronskog izdavanja građevinske dozvole?

- Izdavanje dozvola za manje od mesec dana i objedinjena procedura jeste prvi korak ka elektronskoj dozvoli, koja će biti izdavana do kraja godine.

Foto: Vlada Srbije / mgsi Foto: Vlada Srbije / mgsi

Da li će se konačno sva dokumentacija za gradnju moći izvaditi na samo jednom šalteru?

- Postupak pribavljanja dokumentacije za gradnju će se sprovoditi u objedinjenoj proceduri, što znači da će na jednom mestu moći da se završi sve - od dobijanja lokacijskih uslova do izdavanja upotrebne dozvole. Za razliku od ranijeg perioda, kad su investitori obijali pragove državnih institucija prikupljajući potvrde i dokumentaciju, sada će država preuzeti na sebe taj posao kako bi olakšala investitorima. Sa novim zakonom, očekujem da Srbija napreduje za najmanje 50 mesta na Doing business listi Svetske banke.

Foto: Vlada Srbije / mgsi Foto: Vlada Srbije / mgsi

Šta je sa pitanjem konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, koje nije regulisano ovim zakonom i kada će ono biti rešeno?

- Kad smo krajem prošle godine donosili zakon, želeli smo da skraćene procedure za izdavanje dozvola zažive odmah, a to ne bi bilo moguće da smo čekali da se reši i pitanje konverzije. Novi zakon o konverziji uz naknadu je u pripremi. Kad lokalne samouprave dostave podatke o imovini a naročito građevinskom zemljištu, koji su od njih traženi, na osnovu tih podataka, kao i podataka Agencije za restituciju, biće urađena ekonomska analiza i u zavisnosti od rezultata biće predloženo rešenje koje mora biti održivo i povoljno za državu.

Šta će celokupni Zakon o planiranju i izgradnji značiti za građevinsku industriju u Srbiji?

- Zadatak svih nas, Vlade, građevinskih kompanija, gradova i opština, je da učinimo sve da povećamo učešće građevinske industrije u BDP-u, odnosno da stvorimo uslove da građevinarstvo oživi. Zakon o planiranju i izgradnji je, zajedno sa belim i crnim listama koje smo predstavili krajem prošle godine, preduslov za oživljavanje građevinske industrije u Srbiji. Sa kraćim i jednostavnijim procedurama izdavanja dozvola, uređenim tržištem i efikasnijom realizacijom projekata, zdravi deo građevinske operative moći će da stane na noge i država će ih u tome podržati.

Foto: Vlada Srbije / mgsi Foto: Vlada Srbije / mgsi

Trenutno, građevinska industrija učestvuje u BDP sa svega četiri procenta, što je manje i od pojedinih zemalja u regionu.

Kakvu će nadležnost imati opštine i lokalne samouprave u izdavanju građevinskih dozvola?

- Lokalne samouprave će imati ključnu ulogu u primeni zakona, s obzirom da, prema nadležnosti, upravo oni izdaju najveći broj građevinskih dozvola. Opštine neće imati materijalnih izdataka za uvođenje e-uprave, jer je planirano da Ministarstvo isporuči softver svim opštinama, a njihovi zaposleni imaće tokom cele godine obuke za primenu objedinjene procedure i izdavanje dozvola.

Opštine će se praktično takmičiti između sebe, jer investitori neće ići u lokalne samouprave koje su ostale trome u izdavanju dozvola, već će ići tamo gde ne samo da se primenjuje objedinjena procedura, već se i radi bolje od proseka.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    18. februar 2015 | 10:49

    OD MARTA...KOJE GODINE???

  • The Spatula

    18. februar 2015 | 08:25

    Kakav je odmor bio za dusu, sto je nije bilo par dana... Pocela je da prica sad kao Ilic u svoje vreme.

  • Vladimir

    18. februar 2015 | 09:52

    Whats your name? Zorana. How old are you? 44

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA