DAČIĆ: Poštujte primirje u Ukrajini!

U ovom trenutku, od ključne je važnosti da sve vojne aktivnosti odmah prestanu i da Specijalna posmatračka misija dobije pun pristup u sva područja, uključujući i grad Debalceve i njegovu okolinu - izjavio je Ivica Dačić, prenosi OEBS

  • 6

Predsedavajući OEBS-a, šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozdravio je danas rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

On je ponovio potrebu da sve strane potpisnice dokumenta o primirju iz Minska, od 12. februara, u potpunosti i bezuslovno poštuju preuzete obaveze.

KRVAVO I POSLE PRIMIRJA: Poginulo 60, ranjeno 80 ljudi u Ukrajini!

- U ovom trenutku, od ključne je važnosti da sve vojne aktivnosti odmah prestanu i da Specijalna posmatračka misija dobije pun pristup u sva područja, uključujući i grad Debalceve i njegovu okolinu - saopštio je Dačić, a preneo OEBS.

- Odgovornost je svih strana potpisnica iz Minska da obezbede bezbednost, sigurnost i neometan pristup u sva područja i slobodu kretanja članova Specijalne posmatračke misije na terenu - naveo je Dačić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je ocenio da su alarmantni izveštaji članova misije o zabrani pristupa na području Debalceve, i posebno pozvao predstavnike Donjecke narodne republike i Luganjske narodne republike da bez odlaganja omoguće pristup Specijalnoj misiji, što je u potpunosti u skladu sa dokumentom iz Minska.

Predsedavajući OEBS-a je upozorio da Specijalnoj posmatračkoj misiji nije dozvoljen pristup oblasti Debaljceve, uprkos naporima njegovog specijalnog predstavnika, ambasadorke Hajdi Taljavini.

Dačić je u saopštenju podsetio da je prekid vatre dogovoren za celokupno područje sukoba, bez izuzetka, i da je prekid vatre ključni preduslov za preduzimanje preostalih dogovorenih koraka.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u utorak uveče usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i pozivaju sve strane umešane u sukob da poštuju sporazum o primirju iz Minska.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivko

    19. februar 2015 | 08:41

    Mališu niko ne zarezuje ni 2 posto, a on bi da bude u centru pažnje.

  • Frizer

    19. februar 2015 | 08:34

    ko nas ili tebe nesto pita mi se za nista nepitamo ali bas za nista nase misljenje je nebitno

  • д....

    20. februar 2015 | 06:48

    На ком језику мали прича пошто енглески незна.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA