Dačić: Izvinjavam se LGBT populaciji zbog homofobičnih izjava

Dačić je postupio po preporuci poverenice i pozvao na sastanak delegaciju „Labrisa“ sa kojom je otvoreno razgovarao o problemima LGBT populacije u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

  • 1

Ivica Dačić izvinio se predstavnicima udruženja „Labris“ zbog verbalnih ispada pred planirano održavanje „Parade ponosa“ 2013. godine, nakon što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti njegove izjave okarakterisala kao akt diskriminacije.

Dačić je postupio po preporuci poverenice i pozvao na sastanak delegaciju „Labrisa“ sa kojom je otvoreno razgovarao o problemima LGBT populacije u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

- Žao mi je što je jedna moja izjava zvučala kao da vređa LGBT populaciju. Nisam imao nameru da vređam ili pozivam na diskriminaciju. I tada sam kao ministar osuđivao svako nasilje. U tom smislu sam uputio izvinjenje – kazao je Dačić nakon polučasovnog sastanka i poručio da će se boriti protiv diskriminacije i kroz rad OEBS-a, kojim Srbija predsedava, piše "Blic".

Predstavnice „Labrisa“ nisu krile zadovoljstvo, jer, kako kažu, mnogo prijava su poslale, ali prvi put se susrele sa počiniocem diskriminacije.

Foto: Marko Todorovic Foto: Marko Todorovic

- Mislim da ste dobili jednog dobrog partnera – kazala je Dačiću Jovanka Todorović iz „Labrisa“ dodajući da je današnji sastanak veoma važan i da će doprineti stvaranju pozitivne klime i jačanju kulture dijaloga.

ŠTA JE DAČIĆ GOVORIO

Diskriminišuće izjave Dačić je dao u septembru 2013. godine kao predsednik Vlade.

- Znam da je ustavno pravo da se izražava različitost, ali moje je pravo da ne idem na to. Ne treba ulaziti u drugu krajnost i dodvoravati se njima. Treba li da postanem gej da bi to bilo proevropski. Ravnopravni su sa ostalim građanima, ali nemoj da mi pričate da je to normalno, kad nije. Ako je to normalno, zašto smo onda izuzeci?

Nemam ja nikakvu mržnju prema njima, samo ne mogu da prihvatim da je to normalno zato što nije prirodno. Ako je to manjina i izuzetak, onda i oni treba da vode računa da ne vređaju osećanja većine. Ako to postoji u zemljama EU, ne znači da mi treba da pružimo podršku toj pojavi. Zato, molim vas, nemoj tamo neko da kaže da je to uzor kojim ćemo vaspitavati našu decu, ne, ali oni imaju pravo da se okupe, mada bih voleo da se iz bezbednosnih razloga ne okupljaju - rekao je tada Ivica Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA