EP: Srbija zaslužila kandidaturu, ali i kritike

Osim pohvala, Evropski parlament iznosi i kritike u oblasti korupcije, pravosuđa i zaštite ljudskih prava.

  • 0

Evropski parlament smatra da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali osim pohvala iznosi i niz kritika vezanih za korupciju, pravosuđe i zaštitu ljudskih prava, kaže se u nacrtu rezolucije o kojoj će u Parlamentu sutra početi rasprava.

"Parlament poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, podrazumevajući da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove utvrđene na decembarskom samitu", kaže se u nacrtu rezolucije.

U nacrtu se hvale napori koje je Srbija do sada preuzela na polju unutrašnjih reformi, regionalne saradnje i privođenju pravdi osumnjičenih za ratne zločine. Istovremeno, u nacrtu se izražava zabrinutost zbog nasilja na severu Kosova i Metohije u drugoj polovini prošle godine i zbog ometanja prolaza pripadnicima međunarodnih misija.

U nacrtu se kaže da "sprega interesa političkih partija i tajkuna omogućava sistemsku korupciju" i traži se od nadležnih tela da odlučnije rade na njenom suzbijanju, naročito kad je reč o privatizaciji i javnim nabavkama.

Posebne kritike upućene su na račun člana 359 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i za koji se kaže da nije u skladu sa evropskim normama i da "podriva poverenje u vladavinu zakona".

Pored toga, u nacrtu se ukazuje na "ozbiljne nedostatke" u programu zaštite svedoka u procesima za ratne zločine, te da je zbog upornog zastrašivanja nekoliko svedoka samovoljno napustilo program. Od srpske policije i Vlade se zahteva da sastave ozbiljan program zaštite i da ga dosledno primene.

U predlogu rezolucije se navode i neki primeri diskriminacije, što se posebno odnosi na LBGT populaciju i kritikuje se zabrana Parade ponosa prošle godine. Ima i primedbi na račun položaja nekih manjina, a naročito Roma.

Nakon dva kruga rasprave, tokom kojih će nacrt svakako pretrpeti izmene, rezolucija će u konačnom obliku biti usvojena u martu.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA