EVROPSKI PARLAMENT ODJAVIO HRVATE: Neće im proći antisrpska kampanja!

Poslanici iz Hrvatske tražili su da se u rezoluciju unesu amandmani u kojima se zahteva korekcija granica na Dunavu, pronalaženje svih nestalih u ratu u Hrvatskoj, kompenzacija za pripadnike hrvatskih oružanih snaga, kao i da Srbija odustane od procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj

  • 33

Članovi Spoljnopolitičkog komiteta Evropski parlament raspravljaće popodne o predlogu rezolucije izvestioca Dejvida Mekalistera o napretku Srbije u evropskim integracijama i o amandmanima na Mekalisterov prvi nacrt, koji je Komitetu predstavljen prošlog meseca.

Poslanici iz Hrvatske tražili su tada da se u rezoluciju unesu amandmani u kojima se zahteva korekcija granica na Dunavu, pronalaženje svih nestalih u ratu u Hrvatskoj, kompenzacija za pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji su prošli kroz zarobljeničke logore, kao i da Srbija odustane od procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Većina tih zahteva nije ušla u takozvane kompromisne amandmane koji su u međuvremenu usaglašeni kroz konsultacije između poslaničkih grupa i o kojima će se danas raspravljati u Spoljnopolitičkom komitetu.

MEKALISTER SA SRPSKIM ZVANIČNICIMA: Dolazim u Srbiju da razgovaram, ali i da slušam!

Foto: Flickr/European Parlament Foto: Flickr/European Parlament

Tako se u amandmanima pitanje granice Srbije i Hrvatske uopšte ne pominje, niti se dovodi u pitanje pravo Srbije da sudi optuženima za ratne zločine počinjene na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Umesto toga, "Srbija se ohrabruje da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i intenzivira domaća suđenja za ratne zločine, uz pojačanu regionalnu saradnju kako bi žrtve i njihova rodbina dočekali pravdu", piše u predloženom amandmanu.

Dodaje se da bi trebalo obeštetiti sve žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i njihove porodice, bez konkretnog pominjanja i jedne zemlje ili nacije.

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

Iako su hrvatski poslanici tražili da se u rezoluciji ponovo osudi puštanje na slobodu Vojislava Šešelja i izostanak glasne osude njegovih stavova od strane zvaničnog Beograda, u kompromisnom amandmanu stoji samo da bi "vlasti Srbije trebalo da se uzdrže od antievropske retorike".

S obzirom na to da su kompromisni amandmani već usaglašeni među glavnim poslaničkim grupama, praktično je izvesno da će oni u tom obliku ući u konačan tekst rezolucije, o kome će se u Spoljnopolitičkom komitetu glasati sutra, a na plenarnoj sednici EP u martu.

Prema ustanovljenoj proceduri, hrvatski poslanici imaju pravo da traže se o njihovim zahtevima koji nisu ušli u kompromisne amandmane glasa posebno, ali dosadašnja praksa pokazuje su šanse da se oni usvoje minimalni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    23. februar 2015 | 18:42

    Ovi hrvati su stvarno bolesna nacija! Užas!

  • Г&Н

    23. februar 2015 | 19:34

    Европа може да их пита само за неке ствари за које су стручни. Нпр.тимарење липицанера и чишћење за истим. Иначе су небитни за значајније одлуке.

  • Slavko

    23. februar 2015 | 18:24

    Svaka im cast!Oni barem rade u svom interesu,stite svoje haske optuzenike i cuvaju svoje trziste!!!Kod nas moze ko hoce i sta hoce da prodaje i plasira.Izdali smo svakog gradjanina Srbiej koji se nasao pred haskim sudom i vecito radimo za tudje interese.Nikako da naucimo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA