BRISEL UPOZORAVA HRVATSKU: Blokirate Srbiju po cenu izolacije

Spoljnopolitički komitet EP je juče i danas odbio pokušaje poslanika Hrvatske da se u rezoluciju o Srbiji uvrsti niz zahteva, koji se odnose na bilateralna pitanja. U Briselu, međutim, upozoravaju da Hrvatskoj ostaje mogućnost da u Evropskom savetu glasa protiv otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije o pridruživanju

  • 21

Hrvatska je u EP pretrpela poraz u u nastojanjima da preko amandmana na rezoluciju nametne Srbiji svoje uslove za napredak u evropskim integracijama. Ipak, to ne znači da neće istrajati u nastojanjima da blokira Srbiju, iako time rizikuje sopstvenu diplomatsku izolaciju, smatraju analitičari u Briselu.

Spoljnopolitički komitet EP je juče i danas odbio pokušaje poslanika Hrvatske da se u rezoluciju o Srbiji uvrsti niz zahteva, koji se odnose na bilateralna pitanja, a pre svega pretnju blokadom ako Srbija ne odustane od zakona koji joj daje pravo da sudi Hrvatima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

U Briselu, međutim, upozoravaju da Hrvatskoj ostaje mogućnost da u Evropskom savetu glasa protiv otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije o pridruživanju, a viša analitičarka briselske Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Aleksandra Stiglmajer veruje da će Hrvatska iskoristiti tu mogućnost.

- U Evropskom savetu nema preglasavanja, tako da svaka članica ima pravo veta - podseća Stiglmajerova za Tanjug i objašnjava da je, "uslovljavanje bilateralnim pitanjima ogroman problem za EU, a ona nema efikasne instrumente da to spreči".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ona takođe podseća da je i Hrvatska neko vreme bila blokirana zbog zahteva Slovenije da se reši pitanje Piranskog zaliva i štednih uloga u Ljubljanskoj banci.

EVROPSKI PARLAMENT ODJAVIO HRVATE: Neće im proći antisrpska kampanja!

- Slovenija je na kraju morala da popusti zbog pritiska ostalih članica, a videćemo da li će se i Hrvatska u slučaju Srbije naći pod istim pritiskom - ukazuje ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • He

    24. februar 2015 | 22:25

    Slobodno blokiraje braco hrvati bice mo vam mnooooogo zahvalni.

  • Истина

    24. februar 2015 | 22:12

    Болесно искомплексирана нација ниже вредности , и то се на жалост не мења на боље

  • Г&Н

    24. februar 2015 | 22:34

    Подвиће реп по првом спомињању било каквих санкција,и аминовати оно што Брисел од њих захтева.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA