• 63

SRBIJA ISPRAVLJA ISTORIJSKU NEPRAVDU: Rehabilituje se Draža Mihailović i vraćaju mu se sva građanska prava?

Zahtevom za rehabilitaciju traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava

  • 63

Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak, 27. februara, mogla bi biti donesena odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, piše beogradski dnevnik "Danas".

Zahtevom za rehabilitaciju traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava.

Jedan od punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju Oliver Antić, koji je i savetnik predsednika Srbije, kaže da su za to ispunjeni svi zakonski uslovi.

List piše da je dodatni indikator da bi na ročištu moglo doći do konačne odluke i to što se suđenje premešta u veliku sudnicu Palate pravde.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Moguće je da će sudsko veće na sledećem ročištu doneti odluku, ali to ne možemo da znamo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da do toga dođe. Takođe, imajući u vidu da je pravo na suđenje u razumnom roku Ustavom zagarantovano, a da se ovaj proces vodi već osam godina, dužina suđenja prevazišla je svaku meru - rekao je Antić.

U septembru prošle godine proces je bio odgođen na neodređeno vreme zbog promene u sastavu sudskog veća.

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića pokrenut je 2006. godine na inicijativu njegovog unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište održano je 2010. godine.

U međuvremenu, zahtevu su se pridružili i Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Goran

    Hfala Bogu

  • Ochajna

    Strashno , strashno primiche se smak svijeta.

  • Lune

    Hm,hmm..streljanje Draze nije "relevantno", Smilja Avramov "drazina partizanka mara'..xe,xe a..? ...................................................................... Rehabilitacija Draze.."jedan probo pa se ,xe dezertiro"...? ....................................................................... Sve ukupno, sudjaja iz „afere index“ mogu svasta, zato je i napravljena „afera index“…pa, nije zgoreg da se pdsetimo… Aktom, osnivaca „dinastije karadjordjevic“, blazenopocivseg kralja Petra I, predvidjeno ja, da odsustvom monarha, duzem od sest meseci tron se gasi,a znamo da su dezertirali, pobegi..i boravili van zemlje duze od sest meseci. To je osnova, i ide se preko Draze da se „vaspostavi monarhija“. Cetnici pocetnici, su nastavili borbu „protiv komunizma“, koju je vodio Chicha sa Hitlerom,.. suludim 9 martovskim jurisem i „bombardirovkom“ NATO 1998-1999 godine, sto im ne daje za pravo da krivotvore , antifasistcku borbu u svoju korist. Kako su izdali zemlju 1941-1945, tako to rde i danas 1990-2015. godine, ali zaboravljaju da „istina ima samo jedno lice

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima