KERI: Srbija dobar lider u dijalogu sa Prištinom

Američki državni sekretar Džon Keri je u Vašingtonu na konferenciji za novinare poželeo dobrodošlicu Dačiću u vreme kada, kako je rekao, Srbija preuzima sve više važnu ulogu u mnogo pogleda

  • 11

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je istakao da Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda.

Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka, poželeo dobrodošlicu Dačiću u vreme kada, kako je rekao, "Srbija preuzima sve više važnu ulogu u mnogo pogleda, najpre preuzimajući predsedavanje OEBS-u, i to u veoma važnom trenutku s obzirom na sporazum iz Minska i napore koje ulažemo u cilju njegove primene pod predsedavajućom ulogom Dačića".

- Tražićemo odgovornost u tom procesu, pokušavajući da stabilizujemo istok Ukrajine i da vidimo da li možemo krenuti u nekom drugom pravcu", rekao je državni sekretar SAD.

On je istakao da su OEBS i njegovi posmatrači od kritične važnosti kako bi se utvrdilo da li se obe strane pridržavaju sporazuma iz Minska.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Keri se osvrnuo i na put Srbije ka Evropskoj uniji i ocenio da je veoma važno što je naša zemlja preduzela korake ka pristupanju EU.

- Na tom pridruživanju svakako želimo da radimo sa Srbijom - poručio je državni sekretar SAD.

U tom kontekstu, on je istakao da je među mnogim pitanjima jedno od najznačajnijih to što je Srbija ispoljila, kako je rekao, veoma dobro liderstvo, naročito u dijalogu sa Prištinom, postigavši sporazum i krećući se ka većoj stabilnosti.

- Znamo da ima komplikacija i da su to teška pitanja, ali zaista odajemo priznanje, posebno nakon uspešnog ishoda poslednjeg sastanka i koraka koji su preduzeti - zaključio je Keri.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dačić je istakao da Srbija pridaje izuzetnu važnost bilateralnim odnosima sa SAD, naročito u vreme kada predsedava ovako ozbiljnom međunarodnom organizacijom kao što je OEBS.

- Kao predsedavajući, bićemo dosledni i verni principima na kojima OEBS počiva, pošto je i nekadašnja Jugoslavija bila jedan od osnivača - poručio je Dačić.

On je dodao da će Srbija kao predsedavajuća uložiti sav svoj trud kako bi doprinela da na tom prostoru od Vladivostoka do Vankuvera sa 57 država članica OEBS-a ima veoma dobru komunikaciju i kako bi koordinarala svoje predsedavanje sa najvažnijim političkim faktorima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majls

    26. februar 2015 | 20:37

    Smesno je kako mame nase politicare, utrkuju se u pohvalama.U zadnje vreme svi nam podilaze, licemjeri.Nadam se da nasi politicari nece nasesti.

  • Dag

    26. februar 2015 | 20:37

    Blago nama,dobili smo - plus!...

  • 100%

    26. februar 2015 | 21:44

    Kakvi licemeri, nista im ne treba verovati!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA