VEROVALI ILI NE, DRAŽA NIJE PRVI SRPSKI ČETNIK: Evo kom vojvodi su Srbi pevali SPREM'TE SE SPREM'TE ČETNICI! (FOTO) (VIDEO)

Srbi kada se pomene četnički vojvoda odmah pomisle na Dražu Mihailovića, međutim Telegraf.rs vam otkriva koji je Srbin osnovao četnike i kome je u čast pevana pesma "Sprem'te se sprem'te četnici"

  • 96

Većina Srba kada danas čuju reč četnik prvo pomisle na đenerala Dragoljuba Mihailovića, međutim malo njih zna da je prvi četnik bio - komita Jovan Stojković, poznatiji kao vojvoda Babunski, a njemu u čast spevana je pesma Sprem'te se sprem'te četnici!

Jovan Stojković (Martolci, 25. decembar 1878 — Veles, 20. februar 1920), poznat kao Vojvoda Babunski, je bio četnički vojvoda u Staroj Srbiji, današnjoj Makedoniji, za vreme četničke akcije početkom 20. veka. Nadimak Babunski je dobio po planini Babuni na kojoj je četovao 1905—1908.

ISTINA O ČETNIČKOJ HIMNI: Sprem'te se, sprem'te četnici je plagijat i nije pevana za Dražu! (FOTO) (VIDEO)

Rodio se u selu Martolci u oblasti Azot kod Velesa. Osnovnu školu je završio u selima Omoranu , Bogomili i Vojnici. U Veleškoj gimnaziji bugarski učitelj ga upisuje kao Ivana Stojkova, nakon čega ga otac šalje u Srbiju na školovanje. Završava nižu gimnaziju u Valjevu, nakon čega postaje pitomac Društva Svetog Save.

Kao pitomac ovog društva koje je školovalo đake iz Stare Srbije i Makedonije pohađa bogoslovsku učiteljsku školu u Beogradu. Po završenoj školi vraća se u Azot gde postaje učitelj u selu Teovu. Kao srpski učitelj trpeo je pritiske VMRO-a. Nakon što mu je od strane vojvoda VMRO-a ubijen brat i sinovac u Martolcu 1905. odlučuje da se odmetne i pridruži srpskim četnicima Gligora Sokolovića i Temeljka Barjaktrevića koji su se u Azotu pojavili još krajem 1904. godine.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Aprila 1905. dolazi u Azot zajedno sa četom Stevana Nedića Ćele i Sretena Rajkovića. Kod sela Oreše dolazi do sukoba s četom VMRO-a pod komandom Stevana Dimitrova u kojoj nakon opkoljavanja od strane Gligora, Temeljka i Babunskog četa VMRO-a biva uništena do poslednjeg čoveka. Kao vojvoda Jovan Babunski vodi više borbi sa četama VMRO-a i turskom vojskom na Movnatecu, Kurtovom kamenu, Nožu i mnogim drugim. Iz svake borbe izlazio je kao pobednik.

Kada je 1908. godine u Turskoj izvršen prevrat i kada su došli na vlast Mladoturci, proglasili su Ustav i opšte pomirenje, vojvoda Babunski je neko vreme prekinuo četovanje. Međutim, balkanski čir se nije mogao lečiti frazama. Mladoturci su uhapsili vojvodu Babunskog, ali je uspeo da pobegne u Srbiju.

Godine 1912. za vreme Prvog balkanskog rata, u odredu Vojvode Vuka učestvuje u borbama na Strevici gde biva ranjen. U Drugom balkanskom ratu učestvovao je u Dobrovoljačkom odredu u bici na Bregalnici. Po izbijanju Prvog svetskog rata Babunski formira Savski četnički odred, kasnije preimenovan u Rudnički četnički odred pod komandom majora Vojislava Tankosića. Ovaj odred primio je na sebe prve udare austrougarske vojske. Odred je između ostalog razneo železnički most na Savi.

Nakon pobeda na Ceru i Kolubari 1914. komitet u Sofiji po nagovoru Beča ubacuje čete u tadašnju Južnu Srbiju. Srpska vlada formira četničke odrede za suzbijanje terorističkih delatnosti ovih četa. Za komandanta ovih antiterorističkih i poternih odeljenja postavljen je Jovan Babunski.

Uoči napada Bugarske i Nemačke 1915. srpska vlada čete i poterna odeljenja preformira u Leteći žandarmerijski odred pod neposrednom komandom Vrhovne komande. Ovaj odred pod komandom Babunskog dobio je zadatak da u Kačaniku spreči prodor bugarske 3. divizije. Odred je sa velikim gubicima uspeo mesec dana da spreči prolazak Bugara. Po povlačenju srpske vojske Leteći odred se povlači zajedno sa francuskom vojskom. Na Solunskom frontu 1916. odred Babunskog biva pridržen Prvoj armiji i raspoređen na odsek kod Prespanskog jezera.

U borbama sa Bugarima i Nemcima na ovom sektoru Babunski i njegov odred se ističu hvatanjem neprijatelja iza linije fronta i prikupljanju informacija. Nakon zarobljavanja dva nemačka torpedna čamca biva odlikovan od francuskog generala Franše de Eperea.

O Jovanu Babunskom je ispevana pesma, koja je kasnije prepevana u poznatu četničku pesmu, Spremte se spremte, četnici.

Zanimljivo je da mu je praunuk nekadašnji jugoslovenski i makedonski fudbaler i aktuelni trener Boban Babunski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    2. mart 2015 | 15:55

    Вечна слава и хвала свим СРПСКИМ јунацима који уздигоше Србију у ратовима,а политичари је унизише у миру.

  • Tesla

    2. mart 2015 | 15:19

    Vecna slava generalu Drazi Mihajlovicu.

  • Dag

    2. mart 2015 | 15:26

    A da li znate, da je cuveni cetnik(lomita), Voja Tankosic,usred Bepgtada, osamario Cercila,koji je tad, po zadatku ,bio u Beogradu, kao novinar. Malo je poznato, da je u odredu, u Staroj Srbiji, bio i poznati pesnik, Milan Rakic...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA