VUČIĆ: S Blerom ozbiljno, ne ćaskanje

Premijer kaže da se s Britancem do sada sretao pet-šest puta. Uvek je, dodaje, spreman da nešto nauči, kao što je mnogo toga naučio od njegovog prijatelja Gerharda Šredera

  • 55

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da nedavni dolazak bivšeg britanskog premijera Tonija Blera u Beograd Srbiju nije koštao ni dinar.

Vučić je, na novinarsko pitanje da li je "ćaskao i pio kafu" sa Blerom, rekao da nikada ne "ćaska" kada su takve stvare u pitanju već da su to bili ozbiljni razgovori, a da sa druge strane čak i ne pije kafu.

On je rekao da se sa Blerom do sada sretao pet-šest puta. Uvek je, kaže, spreman da nešto nauči, pa tako i od Blera, kao što je mnogo toga naučio od njegovog prijatelja Gerharda Šredera.

Na pitanje zašto bi to neko radio besplatno, Vučić je odgovorio da to treba pitati Blera.

- To morate da pitate njega, što se nas tiče to je džabe, ja taj novac nemam, a Vlada Srbije nije dalan ni dinar - rekao je Vučić.

On je odbacio kritike opozicije zbog susreta sa Blerom čija je zemlja učestvovala u NATO bombardovanju istakavši da su i države koje su vodili Žak Širak i Gerhard Šreder u tome učestovale, a da su ih 2001. isti ti koji sada upućuju kritike oberučke dočekali i hvalili se time.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Moj odnos prema bombardovanju nije se promenio - rekao je Vučić i dodao da ne kleči ni pred kim niti nekog za nešto moljaka i da uvek sve radi kako bi očuvao dostojanstvo i ponos građana Srbije. Srbija će biti svet - otvorena za sve - poručio je premijer.

Premijer je dodao i da Bler nije bio ovde da savetuje već da obučava.

Vučić je govoreći o potrošnji državnog novca rekao i da ova "obuka Srbiju ništa ne košta", a pokazao je ugovor Vlade Srbije sa američkom kompanijom "Advanced practical solutions LLC" iz Ilinoisa.

- Da li je neko čuo za "Advanced practical solutions LLC iz Ilinios" u SAD, koju smo mi kao država platili 2009, 2010. ili 2011. milion dolara? Šta smo mi to platili milion dolara, ne znam ni sam, ni do dana današnjeg, a to nikada nikoga u javnosti nije interesovalo. A ovde nismo platili ništa, a imaćemo dobar rezultat i na tu činjenicu sam veoma ponosan - rekao je Vučić.

Podsetimo, o toj kući za lobiranje i tajnim ugovorima tadašnje Vlade se pisalo 2010. godine, a ista firma je spominjana i krajem 2014. godine, u sukobu vlasti i opozicije oko angažovanja firmi za lobiranje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Govoreći o Interpolovoj poternici protiv poslanika SNS Momira Stojanovića, Vučić izjavio je da će nadležni organi ispitati optužnicu za ratne zločine protiv Stojanovića.

On je izrazio uverenje da Stojanović nije kriv.

- Ja verujem da u optužnici nema ničeg ozbiljnog, ali nadležni organi će to da ispitaju. Verujem da Stojanović ništa nije učinio - rekao je Vučić novinarima nakon obilaska Doma za penzionere na Bežanijskoj kosi.

Vučić je podsetio da je bivši kosovski ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović svojevremeno smenjen zato što je podsetio na kamenovanje Srba u Đakovici i taj događaj nazvao, kako je rekao, "pravim rečima".

Vučić: Očuvaćemo mir i stabilnost

Premijer Vučić izjavio je da se Srbija nalazi u "geostrateški nezavidnom položaju", ali da će očuvati mir i stabilnost.

Komentarišući izjavu državnog sekretara SAD Džona Kerija da se Srbija nalazi "na liniji vatre" propagandnog rata koji vodi Rusija, Vučić je istakao da Srbija vodi svoju politiku, u interesu svojih građana.

- Srbija vodi svoju politiku u interesu građana. Ona je na putu ka EU, a sa Rusijom ima dobru i tradicionalnu saradnju, koju ne menja u zavisnosti od toga šta novine pišu - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo napredno

    27. februar 2015 | 18:20

    Izabela Šerić Nije rec ovde o poziciji i opoziciji. U ovom slucaju, konkretno, iznenadjuje pozicija, i njihov nacin rezonovanja. A Vas komentar, samo govori tome u prilog.

  • Aca 123

    28. februar 2015 | 08:18

    Ovo je rat između civilizacije i varvarstva između dobra i zla rekao je Bler 1999

  • Aca

    28. februar 2015 | 11:25

    Zato je '99 uzeo milione i milijarde koliko nam je stete naneo tim bombardovanjem, a sad dosao za dzabe. Bas neki fini dasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA