NIKOLIĆ: Naši odnosi sa Hrvatskom se neće promeniti!

Predsednik Srbije je istakao da je imao veoma jak razlog da ne ode na inauguraciju predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, jer je tog dana bio Dan državnosti Srbije, ali da je našu državu veoma dobro predstavio premijer Aleksandar Vučić

  • 7

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da Srbija neće pokvariti odnose sa Hrvatskom i da neće ništa uraditi da ih ugrozi, ali i da nije dobio poziv od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da poseti tu državu.

Nikolić je gostujući na RTS podsetio da je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović bio u zvaničnoj poseti Srbiji i da je dočekan izvanredno, kao dobar komšija i prijatelj.

- Sada je red da Hrvatska pozove Srbiju. Svako ko se razume u diplomatiju pitao bi što vi idete dva puta uzastopno u Srbiju, a vi ne idete - rekao je Nikolić.

Srbiji i Hrvatskoj su, kako je dodao, jako važni dobri odnosi, ali je Hrvatska "još uvek u euforiji predizborne i postizborne kampanje pa se ne usuđuje da kaže da joj je saradnja sa Srbijom toliko bitna, a jeste".

Srbija, kako je istakao, neće pokvariti odnose sa Hrvatskom i neće ništa uraditi da ugrozi te odnose.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Nikolić je rekao da je imao jak razlog da ne ode na inauguraciju Grabar Kitarović jer je tada bio Dan državnosti Srbije, podsetio da je našu zemlju predstavljao premijer Aleksandar Vučić i rekao da je pitanje da li bi Hrvatska učinila takav gest da je Srbija na njen dan organizovala neku inauguraciju.

On je ocenio i da Hrvatska mora da razmisli da li će HDZ da se vraća na staru ideologiju ili da vodi zemlju u budućnost.

Predsednik Tomislav Nikolić je u ovoj emisiji takođe i istakao da ne zna ko je kriv što nemamo ambasadore u mnogim važnim državama iako je u više navrata upozoravao Vladu Srbije, a potvrdio je i to da je američkom predsedniku Baraku Obami upućen poziv da poseti Beograd.

Obama na jesen dolazi u Beograd!

Ocenio je i to da neko ko se nalazi izvan Srbije pokušava da ruši sve autoritete u našoj zemlji, jer im neko ne odgovara, poput Aleksandra Vučića i njegove vlade ko ima podršku građana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strvarno?

    4. mart 2015 | 07:45

    Znachi i dalje srbi pravoslavci ne vole srbe katolike i obrnuto.

  • bojann

    4. mart 2015 | 09:31

    Da se ne lazemo,Hrvati nas ne vole. Premijer je time sto je otisao tamo pokazao da zeli korektan odnos ali oni su ti koji ne zele..!

  • Rudolf

    4. mart 2015 | 19:25

    Srbija je u krivo vrijeme na krivom mjestu, sa krivim saveznicima ili bolje reći bez kvalitetnih saveza i saveznika. Gospodine predsjedniče Nikoliću bili ste nedavno pozvani na inauguraciju nove hrvatske predsjednice pa niste došli, nego ste dali komentare kao kakva uvrijeđena snaša. Poslije ste stvar pokušali retuširati državničkim obvezama u Srbiji. Kada već govorite o diplomaciji onda bi trebali znati da je minimum-minimuma ne pozivati samog sebe u državničku posjetu nadajući da će Vas ipak pozvati i to na ravnopravnoj osnovi. Barem kada je u pitanju javna diplomacija i mediji to se ne radi tako. Gospođa Grabar Kitarović je zadnjih nekoliko godina vodila baš taj resor javne diplomacije za NATO. Tajna diplomacija je nešto drugo. Kao osoba, mislim da uopće niste loš čovjek, nego dapače, smatram da imate puno ljudskih kvaliteta. Imali ste loše prethodnike i nije lako ispraviti njihove silne, višedecenijske pogreške. Da su se ljudi u Srbiji i njeni čelnici, od početka raspada SFRJ, bavili sobom i svojom Srbijom, kao se Vi u zadnje vrijeme bavite, još bi joj Hrvatska i Slovenija pomogle da problem Kosova ne ode predaleko (i to mi Hrvati i Slovenci ne bi činili iz ljubavi, nego iz interesa). Ali ne, neki su nakon 2-3 tjedna shvatili da Sloveniju nema smisla zadržavati, a za Hrvatsku su mislili nema šanse da ode u samostalne vode. To je bila velika pogreška koja je Srbiji višestruke štete napravila, i ne samo Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA