KRIZA U SKUPŠTINI SRBIJE: Evo koliko će radnika u parlamentu ostati bez posla!

- Predložene izmene treba da obezbede racionalizaciju poslova i broja zaposlenih, bolju raspodelu poslova, kao i očuvanje kvalitetnih kadrova, a u cilju neophodnih ušteda u javnim rashodima - kaže Jana Ljubičić

  • 6

Broj zaposlenih u službi Skupštine biće smanjen sa 536 na 519 ljudi, odlučio je Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja koji je usvojio izmene i dopune Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Obrazlažući predlog za usvajanje izmena i dopuna Pravilnika, generalni sekretar Narodne skupštine Jana Ljubičić istakla je da je njihov cilj smanjenje broja izvršilačkih radnih mesta i broja izvršilaca u skladu sa merama Vlade Srbije ka formiranju efikasnije i racionalnije državne administracije.

- Predložene izmene treba da obezbede racionalizaciju poslova i broja zaposlenih, bolju raspodelu poslova, kao i očuvanje kvalitetnih kadrova, a u cilju neophodnih ušteda u javnim rashodima - kazala je Jana Ljubičić na sednici Odbora.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je dodala da će usvajanjem predloženih izmena o broju zaposlenih u parlamentu, broj radnih mesta biti 205, broj državnih službenika će biti smanjen sa 406 na 390, a broj nameštenika sa 125 na 124.

- Izvršeno je i usklađivanje sa Zakonom o visokom obrazovanju tako da je za zvanja viši savetnik, samostalni savetnik, savetnik i mlađi savetnik, neophodni uslov završene osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, dok za zvanja saradnik i mlađi saradnik, uslov predstavljaju osnovne akademske studije u obimu od najmanje 180 bodova - rekla je Ljubičić.

Prema njenim rečima, najveća smanjenja broja izvršilaca odnose se na više i samostalne savetnike što će kako je navela, "omogućiti znatne uštede obzirom na visinu koeficijenta za obračun plate višeg i samostalnog savetnika".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milicica

    4. mart 2015 | 15:47

    Ajte, molim vas.Samo ce ih ispremestati, s jedno na drugo radno mesto.Te bajke nam nisu potrebne.

  • Baki

    6. mart 2015 | 08:24

    Pa ko su ti ljudi so rade u skupstini! Kad je bio neki javni konkurs za prijem. To su sve partijski kadrovi bivsih i sadasnjih rezimag.'njihovo radno vreme je prosek 3 sata dnevno, svaki vikend slobodni hrana prevoz fraj pa gde to jos ima? Prepoloviti to da rade puno radno vreme.

  • Nemanja

    16. maj 2015 | 10:24

    Vidim da se nesto menja na bolje u skupstini. A znate li da je diplomirani inzenjer elektrotehnike i racunarstva, tj. osnovne akademske studije elektrotehnike (240 bodova), elektrotehnickog fakulteta u Beogradu u EPS-u po novoj sistematizaciji i dalje sesti stepen, tj. obaljva poslove sestog stepena? Kada ce neko reagovati i to promeniti? Jer nemoguce je da neko ko zavrsi drzavni fakultet bude sesti stepen u drzavnom preduzecu a svuda je sedmi. U EMS-u(elektromreze Srbije) je to sedmi stepen, samo EPS ne menja nista, a dozvolio je strukovnim specijalistima sedmi stepen (takodje 240 bodova). Trebalo bi neko da reaguje.I kako neko sa visokih skola moze a neko sa drzavnog fakulteta ne moze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA