Dačić: Srbija i Hrvatska završile su s ratovima, sada je na redu dogovor!

- Nadam se da smo završili s vremenom kada su odnosi Srbije i Hrvatske bili uvek žrtva unutrašnjih odnosa i prilika u jednoj od zemalja - kaže Dačić

  • 6

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se poseta Zagrebu može definisati kao početna kada je reč o obnavljanju ranije postignutih dogovora.

U intervjuu za Hrvatsku televiziju Dačić je rekao da je u svim razgovorima koje je imao, sa obe strane izražena velika želja za dobrim odnosima, da nema tabu tema i da se mora otvoreno razgovarati o svim pitanjima iz prošlosti.

- U tim razgovorima treba biti racionalan - naglasio je srpski šef diplomatije.

Govoreći o otvorenim pitanjima, Dačić je podvukao rešavanje pitanja izbeglica, sukcesije, prava nacionalnih manjina, govora mržnje, neisplaćenih penzija, stanarskih prava, imovine preduzeća u obe zemlje...

On je dodao da će se tim pitanjima u narednom periodu baviti državni sekretari, odnosno zamenici ministara.

Kada je reč o nestalim licima, Dačić je rekao da treba doći do pravih podataka, da treba da se otvore sve arhive i da nije interes ni Srbije ni Hrvatske da se to ne reši, dodajući da su tu u pitanju još i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, a da se deo toga odnosi i na Prištinu.

- Nadam se da smo završili s vremenom kada su odnosi Srbije i Hrvatske bili uvek žrtva unutrašnjih odnosa i prilika u jednoj od zemalja - rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. mart 2015 | 08:07

    „Istorija neprestano mora da se pise iznova, ne zato da bi se spoznale nove istorijske cinjenice, nego zato sto su se promenila gledista istoricara.”

  • Imenjak

    12. mart 2015 | 10:54

    Smiriti strasti treba ziveti to je umetnost

  • albanac srbije

    12. mart 2015 | 15:23

    Daj boze da se radi nova Jugislavija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA