TO SU SRBI OPET UHAPSILI NEKOG SVOG TERORISTU: Evo šta je Tito rekao o hapšenju Draže Mihailovića!

Pre 69 godina pripadnici OZNA-e uhapsili su vođu četnika Dragoljuba Dražu Mihailovića u okolini Višegrada, a na montiranom sudskom procesu on je osuđen i streljan na nepoznatom mestu

Pre 69 godina pripadnici OZNA-e uhapsili su vođu četnika Dragoljuba Dražu Mihailovića u okolini Višegrada, a doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, navodno je tada na Brionima rekao francuskim novinarima "da su to Srbi opet uhapsili nekog njihovog teroristu".

Čiča Draža je bio armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata. Uhapšen je u okolini Višegrada 13. marta 1946. godine, a suđenje se održavalo od 10. juna do 15. jula iste godine.

Draža je, kako mnogi istoričari tvrde na montiranom suđenju osuđen za veleizdaju i kao ratni zločinac, a kazna je bila smrt streljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava kao i oduzimanje celokupne imovine.

Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže

Streljan je na nepoznatom mestu 17. jula 1946. godine. Ni danas se ne zna gde je tačno njegov grob, a trenutno se pred Višim sudom u Beogradu vodi postupak za njegovu rehabilitaciju.

Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata bio je oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji. Posle Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gde je osnovao pokret otpora protiv okupatora. Ipak, već 1941. većinu svojih aktivnosti usmerio na uništenje partizana, pri čemu je bio prinuđen da sarađuje sa okupatorima i kvislinškim vlastima. Zbog toga je izgubio podršku zapadnih saveznika.

Prema fotografijama koje je Bezbednosno-informativna agencija prosledila Tužilaštvu, u hapšenju Draže Mihailovića učestvovalo je 12 oficira Ozne.

Na jednoj fotografiji, pripadnici tadašnjeg Odeljenja za zaštitu naroda su u partizanskim uniformama, a na drugoj u četničkoj garderobi, koju su oblačili da bi se ubacili u redove Mihailovićevog pokreta.

Foto: Album srpskih četnika generala Draže Mihailovića u 1000 slika Foto: Album srpskih četnika generala Draže Mihailovića u 1000 slika

Među dokumentima koji su dostavljeni Tužilaštvu jeste i pismo četničkog komandanta Nikole Kalabića tadašnjem načelniku Ozne Slobodanu Peneziću-Krcunu, iz februara 1945. godine.

Ta prepiska bi, posle analize istoričara, mogla da rasvetli deo istorije s kraja Drugog svetskog rata.

Prema teorijama zavere, Josip Broz Tito je za vreme hapšenja bio na Brionima, a francuskim novinarima je prokomentarisao hapšenje rečima:

- To su Srbi opet uhapsili nekog svog teroristu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    13. mart 2015 | 16:52

    Tito ZLOČINAC I UBICA!!!!!!!

  • --.major. MILAN TEPIC RS.K.

    13. mart 2015 | 16:53

    Mi smo jako prehladjen narod svoje najbolje umove generale doktore i druge sami pohvatali unistili ala nas je neko gadno prokleo. E moj srbine tesko tebi dok te srbin stiti.

  • Sofija26

    13. mart 2015 | 17:04

    Ziv je Draza umro nije dok je srba i Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA