EVO ZAŠTO SRBIJA MORA DA SE VEŽE ZA ERDOGANA: 616 miliona razloga za ČVRSTE veze Turske i Srbije!

Trgovinska razmena Srbije i Turske beleži stalni rast od početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. godine, a trgovinska razmena u prošloj godini je dostigla rekordnih 616 miliona dolara

  • 14

Srbija bi uz saradnju sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom mogla da ostvari veliki ekonomski napredak, a Telegraf.rs vam donosi priču o tome zašto je saradnja sa liderom Turske od velike važnosti za sve.

Redžep Tajip Erdogan suvereni je vladar Turske i čovek omiljen u svojoj zemlji, a uticaj njegove zemlje na Balkan od velikog je značaja za mir i stabilnost regiona, tako da bi saradnja Srbije i Turske donela Beogradu mnogobrojne koristi, a mi vam predstavljamo neke od njih.

Trgovinska razmena Srbije i Turske beleži stalni rast od početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. i u prošloj godini je dostigla rekordnih 616 miliona dolara, od čega je srpski izvoz bio 187 miliona dolara. Prostora za proširenje privredne saradnje ima, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije, ali za sada ulaganja Turske u srpsku privredu znatno zaostaju u odnosu na turska ulaganja u Bugarsku ili Rumuniju.

Srbija i Turska dele obostrani stvarni interes za zajedničkim radom na unapređivanju bilateralne i regionalne saradnje, posebno u privrednoj i komunikacijskoj sferi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Srbija je naprimer u 2012. godini zabeležila rekordno visok nivo izvoza u Tursku od 187 miliona dolara i ima mogućnosti za jačanje privrednih odnosa sa tom zemljom, kazali su agenciji Beta u Privrednoj komori Srbije. Prema podacima PKS, trgovinska razmena Srbije i Turske beleži stalni rast od početka primene sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. i u prošloj godini je dostigla rekordnih 616 miliona dolara.

Značajan podsticaj razvoju ekonomske saradnje Srbije i Turske predstavljaju i infrastukturni projekti, a prema najavama iz Vlade Srbije turska Eksim banka planira da u 2013. u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji plasira 300 miliona dolara.

Kako su ocenili u PKS, Srbija i Turska zajedno mogu da ostvare mnogo bolje poslovne rezultate, pre svega u nastupu na trećim tržištima, a veliki prostor za dalje proširenje saradnje leži u korišćenju potencijala malih i srednjih preduzeća.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ističe se da se u kontaktima sa turskim privrednicima uočava da su sve više zainteresovani za strateško partnerstvo ili ulaganje u srpsku tekstilnu industriju, infrastrukturne i građevinske projekte, energetiku, poljoprivrednu i prehrambenu industriju i izgradnju turističko-ugostiteljskih objekata uz magistralne puteve.

U prošloj godini Srbija je u Tursku najviše izvozila tešska ulja za podmazivanje, koja su sa vrednošću od 43 miliona dolara činila, skoro četvrtinu srpskog izoza na tursko tržište, dok je Srbija iz Turske najviše uvozila tekstil, vozila, povrće i voće, eletrične aparate i odeću.

PKS je navela da su ukupna ulaganja Turske u srpsku privredu do sada iznosila oko 95 miliona evra, što je, kako su ocenili, daleko ispod mogućnosti turske privrede, pošto su na primer ulaganja iz Turske u Rumuniju dostigla 9,5 milijardi dolara, a u Bugarsku 4,5 milijardi.

SVE O ERDOGANU!

Redžep Tajip Erdogan (tur. Recep Tayyip Erdoğan; Rize, 26. februar 1954) turski je političar, premijer Turske (2003—2014), predsednik Partije pravde i razvoja i novoizabrani predsednik Turske. Ranije je bio član Partije blagostanja i Partije vrline koje su zbog antisekularnih islamističkih stavova zabranjene. Bio je gradonačelnik Istanbula od 1994. do 1998. godine.

Erdogan živi u Istanbulu od 1967. godine. Završio je Fakultet za menadžment.

Nakon zabrane Partije vrline, Erdogan je bio suočen sa sudskim postupkom zbog podsticanja na verske mržnje i osuđen na kaznu zatvora.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Osnivač je i lider Partije pravde i razvoja (AKP). Partija je samo godinu dana nakon osnivanja na izborima 2002. godine odnela pobedu na parlamentarnim izborima, a AKP formira vladu, mada Erdogan ne dobija ni poslaničko mesto iako je najpopularniji političar u zemlji.

Posle osvajanja poslaničkog mandata na ponovljenim izborima u jednoj od provincija, Erdoganu se otvaraju vrata premijerskog kabineta, pošto član njegove partije i premijer, Abdulah Gul, podnosi ostavku.

Na funkciji premijera je od 14. marta 2003. godine.

Erdogan je jedan od 50 lidera koji su prisustvovali šezdesetogodišnjici pobede nad fašizmom u Moskvi (Ruska Federacija).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    13. mart 2015 | 14:24

    Zadrzati se na ekonomskoj saradnji i ne dozvoliti da se mesa u nase uredjenje jer to mu je obicaj.

  • dejan

    13. mart 2015 | 14:26

    haaha on nije vise premijer nego predsednik turske molim lepo

  • Spica

    13. mart 2015 | 14:16

    Kad bi turci znali sta im misle neki sto pisu komentare nebi trebalo da pomaze srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA