ZAŠTO JE SRPSKI KRALJ PODRŽAO TITA? Čerčil ga je držao ZAROBLJENOG u PODRUMU, sve dok nije "izdao" Dražu! (FOTO)

Bivši premijer Velike Britanije Vinston Čerčil primorao je srpskog kralja da za vreme Drugog svetskog rata podrži partizane, tako što ga je držao zatvorenog u podrumu

  • 36

Pre 71 godinu srpski kralj Petar II Karađorđević preko radio Londona pozvao je sve pripadnike Jugoslovenske vojske u otadžbini da se ujedine i pristupe vojsci maršala Tita, a to je kralj Jugoslavije učino pod moranjem jer ga je tadašnji premijer Velike Britanije Vinston Čerčil zbog toga držao zarobljenog u podrumu, sve dok nije pristao da održi takav govor!

 

12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO "naredio" svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

 

Partizanska vojska pod komandom Josipa Broza Tita odmah je velikodušno priznata od strane Velike Britanije, SSSR-a i SAD, čime je kralj "okrenuo leđa" Dragoljubu Draži Mihailoviću.

 

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

 

Prema tvrdnjama mnogih svremenih istoričara kralj Petar II Karađorđević bio je primoran da održi ovakav govor, jer ga je navodno lično tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil držao zatvorenog u podrumu sve dok nije pristao da podrži Tita.

 

Odmah posle ovog obraćanja kralja Petra II oglasio se i generasl Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović koji je tada rekao:

 

- Najteži udarac zadao nam je kralj čijim smo se imenom zaklinjali, Bog i narod neka mu sude.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma

    31. mart 2015 | 18:15

    Kako da ne. Kralj je to uradio jer je video da samo partizani ratuju protiv Nemaca dok cetnici sa Nemcima, ustasama i Italijanima saradjuju. Naravno, kralja je bolelo uvo za narod, njemu je bilo vazno da se ulizuje Cercilu da ga Cercil ne bi slucajno uhapsio i da bi mu dozvolio da nastavi da se sepuri po Londonu, gde se kralj i ozenio, dok mu je narod ubijan u konc. logorima. Njega to nije potreslo, on je smatrao da je vaznije da se zeni i razmnozava.

  • Aca

    31. mart 2015 | 20:43

    Kad vidim koliko ima neznalica, koji pokusavaju da komentarisu istoriske dogadjaje, a nisu ni jednu knjigu procitali o tome. Koji i dalje zive u istoriji koju su komunisti izmislili! Tek onda sam shvatio koliko smo mi Srbi plitak i prost i naivan narod!!!

  • Tutor

    31. mart 2015 | 18:39

    Bio je alav na pare, Čerčil je to samo iskoristio i podržao Tita koji mu je dao čvrste garancije da Jugoslavija neće biti u sferi uticaja SSSR-a. A dobro je poznato da je Petar II u egzilu trošio mesečno čak dvanaest puta više nego kralj Norveške.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA