Popović: Srbija NE TREBA da postane članica NATO pakta! (FOTO)

- Zadržavanje statusa vojne neutralnosti posebno je važno sada, kada se globalna bezbednosna situacija usložnjava zbog pitanja Ukrajine i kada se svet deli na one koji u ovom konfliktu podržavaju zapad ili Rusiju - kaže lider SNP-a

  • 56

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se 80 odsto građana protivi ulasku Srbije u NATO. SNP je jedina partija u parlamentu koja govori u ime tih građana. Naš stav je jasan – Srbija ne treba da postane članica NATO pakta, rekao je Nenad Popović, predsednik SNP, novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Popović je istakao da se rezolucijom Narodne skupštine Srbija deklarisala kao vojno neutralna država.

- Zadržavanje statusa vojne neutralnosti posebno je važno sada, kada se globalna bezbednosna situacija usložnjava zbog pitanja Ukrajine i kada se svet deli na one koji u ovom konfliktu podržavaju zapad ili Rusiju - istakao je Popović. On je naveo da ”Srbija ne sme da učestvuje u tim opasnim podelama”.

- Ne postoji taj otac u Srbiji koji bi svog sina mogao da pošalje na granicu sa Rusijom da se gleda preko nišana sa ruskim vojnicima. Nikada srpski vojnik nije išao na granicu sa Rusijom, pa ne treba da ide ni sada - istakao je predsednik SNP.

Foto: Promo Foto: Promo

Popović je ocenio da Srbija nema ni ekonomski interes da postane član NATO.

- Primer Rumunije i Bugarske, koje su preko noći postale NATO članice, pod obrazloženjem da će im to doneti ekonomski razvoj, pokazuje da ne postoji korelacija između članstva u NATO i ekonomskog rasta. Ovo su danas dve države sa jednim od najnižih standarda u Evropi”, rekao je Popović. On je naglasio da je Srbija ”ekonomski iscrpljena zemlja i da u ovom trenutku privredni oporavak mora da bude prioritet za našu državu”. ”Ne možemo da smanjujemo plate penzionerima, lekarima, policajcima, a s druge strane da trošimo stotine miliona evra na kupovinu raketa i tenkova jer od nas to traži NATO - rekao je Popović.

Popović je naveo da je u ”tradiciji srpske države da bude vojno neutralna i da gradi prijateljstva sa svim drugim državama.

Foto: Promo Foto: Promo

- A ako neko misli da treba da se opredelimo za članstvo u NATO, naša partija se zalaže za to da hitno bude raspisan referendum o pristupanju Srbije NATO. To je najbolji i najdemokratskiji način da se izrazi volja građana po ovom pitanju -  zaključio je Popović.

Poslanik SNP u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Milan Petrić, osvrnuo se na seminar parlamentarne skupštine NATO koji se ovih dana održava u Narodnoj skupštini.

- Skupština je mesto gde treba, u ime i u interesu naroda, da se raspravlja o najvažnijim pitanjima za našu državu. Na ovom seminaru nažalost nije bilo rasprave, jer nije moglo da se čuje suprotno mišljenje od onog koje su iznosili NATO parlamentarci - naveo je Petrić i dodao da je zadatak SNP da se u parlamentu čuje glas onog dela građana koji se protivi putu Srbije u NATO.

Petrić je naveo da je stav SNP da Srbija treba da pruži najveći mogući doprinos očuvanju globane bezbednosti i borbi protiv terorizma, ali to treba da čini ”isključivo iz pozicije vojno neutralne države, odbacujući članstvo u NATO”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    2. april 2015 | 15:22

    Nato u blato. Ni po koju cenu u savez sa zločincima. Srpsku zemlju i srpsko nebo nesmemo kontaminirati Nato fekalijama!

  • Dana

    2. april 2015 | 15:25

    Mi idemo ka NATO savezu, a on je napravljen da bi vojno porazio Ruse. Pokušajmo da se otrgnemo iz NATO zagrljaja braćo, jer nam se veliko zlo sprema!

  • Sale

    2. april 2015 | 15:39

    Ovaj Popovic mi daje nadu da ima neko normalan u ovoj nasoj drzavi. Sta cemo mi tamo? Nemamo nikakvu korist od toga, mozemo samo da navucemo gnev Rusa. Daleko im lepa kuca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA