Vučić u Skupštini Srbije obrazlaže ZAKON O BEOGRADU NA VODI!

Poslanici Skupštine Srbije započece raspravu o projektu "Beograd na vodi", a Predlog zakona obrazlagaće premijer Srbije

  • 1

Poslanici Skupštine Srbije započece raspravu o projektu "Beograd na vodi", a Predlog zakona obrazlagaće, najavljeno je iz Vlade, premijer Aleksandar Vučić. Parlamenet će o tom predlogu zakona sutra raspravljati i u načelu i u pojedinostima.

Predstavnici većine ukazivali su uoči skupštinske debate na značaj tog projekta, koji će, ubeđeni su, pokrenuti čitavu Srbiju i region, dok predstavnici opozicije traže njegovo povlačenje iz procedure i usklađivanje sa pravnim sistemom Srbije.

Predloženim zakonom se ureduje utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje "Beograd na vodi", kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd.

Vlada Srbije je predloženi zakon uputila u skupštinsku proceduru 9. marta, a njime se odreduje korisnik eksproprijacije, uređuje postupak i drugi odnosi koji nastaju u realizaciji Projekta, postupak i način izdavanja građevinske dozvole i drugih akata potrebnih u postupku izgradnje objekata...

Foto: Tanjug/Aleksanadar Stojanović Foto: Tanjug/Aleksanadar Stojanović

Po tom zakonskom predlogu, Srbija i Grad Beograd imaju sva prava, obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predvidene zakonom kojim se ureduje eksproprijacija kao i ovim zakonom.

Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od tržišne vrednosti nepokretnosti, navodi se u obrazloženju i dodaje da je vlasnik nepokretnosti dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja predloga za eksproprijaciju.

Prema podacima iz Prostornog plana, na površini od oko 177 hektara predviđeno je da se izgradi nešto više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti, navodi se u obrazloženju Predloga zakona, omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Predloženi zakon je druga tačka dnevnog reda sednice parlamenta koja je započela 2. aprila, a poslanici su do sada razmotrili u nacelu predloženi zakon o inspekcijskom nadzoru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA