POLITIČARI NA SKENERU: Evo ko RADI ZA SVE PARE, a ko ZABUŠAVA!

Proteklih godinu dana poslanici Skupštini Srbije zasedali su 122 puta i obratili se 20.816 puta, što iznosi prosečno 73 obraćanja po narodnom poslaniku. Vladi Srbije ukupno su predstavnici naroda u parlamentu postavili 43 pitanja

  • 2

Koliko puta ste čuli onu "ma daj, samo sede u Skupštini, troše naše pare i ne rade ništa"? S jedne strane, pojedini poslanici stvarno ne rade ništa, odnosno jedva se i oglase tokom godine, s druge strane većina njih govori u parlamentu, a često se svađa i predlaže amandmane.

Prema podacima "Otvorenog parlamenta" za godinu dana rada Desetog skupštinskog saziva, od 16. aprila 2014. pa do 15. aprila 2015. poslanici su radili ukupno 122 dana u plenumu i obratili se 20.816 puta, što iznosi prosečno 73 obraćanja po narodnom poslaniku.

Foto: Tanjug/Aleksanadar Stojanović Foto: Tanjug/Aleksanadar Stojanović

Od ukupnog broja obraćanja, 60 odsto su obraćanja predsedavajućih, dok je ukupan broj replika 784. Do sredine aprila usvojena su 193 zakona, a od toga 124 (64 odsto) su doneta po hitnom postupku. Podneto je 3.208 amandamana, a usvojen je tek svaki deseti.

Narodni poslanici i poslanice najviše su zasedali u oktobru, ukupno 17 dana, dok su najaktivniji bili u decembru sa ukupno 3.687 obraćanja i podnetih 1.130 amandmana. Tačno desetina, odnosno 25 poslanika u ovom periodu nije se obratilo u plenumu.

Najpričljiviji u Skupštini tokom proteklih godinu dana bio je Vladimir Pavićević iz Nove stranke, on se obratio kolegama 603 puta. Dva puta manje, 601, govorio je poslanik SNS Zoran Babić Marko Đurišić iz SDS imao je 348 obraćanja, a Zoran Živković iz Nove stranke 316.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poslanice sa najvećim brojem obraćanja su Gordana Čomić iz DS 309 obraćanja i njena stranačka koleginica Aleksandra Jerkov 125 obraćanja. Prate ih koleginice Aleksandra Tomić iz SNS 92 puta,  Olgica Batić iz DHSS 90 i Biljana Hasanović-Korać SDS koja je govorila u parlamentu 74 puta.

Kada se posmatra aktivnost narodnih poslanika u podnošenju amandmana, najaktivniji su bili poslanici opozicije, što je i očekivano.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Poslanici i poslanice koji su učestvovali u podnošenju najvećeg broja amandmana su Zoran Živković  iz Nove stranke: 1.131 podneti amandman (30 usvojeno)  i njegov partijski kolega Vladimir Pavićević 1.008 (30 usvojenih).

Borislav Stefanović iz DS podneo je 429 amandmana od toga je 29 usvojenih, Biljana Hasanović-Korać iz SDS 403 (49 usvojenih) i Marko Đurišić, SDS predložio je 391 amandman od toga je 56 usvojeno.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Bilo je i poslanika koji uopšte nisu učestvovali u podnošenju amandmana, ukupno 39 njih.

KO U SKUPŠTINI SRBIJE SPAVA, A KO GOVORI? Evo koji poslanici VODE RAT, a koji samo STATIRAJU!

Iako je Poslovnikom predviđeno da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu poslanici kontrolišu rad Vlade putem postavljanja  “poslaničkih pitanja”, u posmatranom periodu poslanici su to mogli učiniti samo na dve sednice - i to 29. maja i 31. jula 2014.

Narodni poslanici postavili su ukupno 43 pitanja članovima Vlade. Zoran Živković bio je najaktivniji sa ukupno 12 postavljenih pitanja. Zatim slede Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije, Olena Papuga iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Milorad Stošić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, sa po tri postavljena pitanja.

U proteklih godinu dana održano je ukupno 518 sednica odbora. Najviše sednica je održao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo - 94, dok je najmanje zasedao Odbor za Kosovo i Metohiju - svega pet puta.

(Telegraf.rs / Izvor: Otvoreni parlament)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    15. april 2015 | 15:36

    Ovaj Pavićević vala i zaradi platu koju mu građani daju. Trebalo bi smanjiti broj poslanika zbog većine koja, u celom mandatu, ništa ne progovori. Samo se utope u sivilo srpske demokratije, ništa ne rade, dižu ruke kad im se kaže, nemaju svoje mišljenje, nemaju pojma koga predstavljaju i kolika je to odgovornost, džaba primaju platu i od iste procenat daju strankama od kojih su predloženi. Čist primer banana demokratije.

  • strvarno?

    28. maj 2015 | 01:25

    I ja ceo dan udaram drvo motkom ali nilakako da ga odsechem. Dzabe raditi i pametno raditi se dve razlichite cipele. Rezultat je bitan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA