DAČIĆ I ŠEF DIPLOMATIJE NEMAČKE: Nema novih USLOVA Berlina za Srbiju, svi su već POZNATI! (FOTO)

- Obe strane su u kontaktu i normalizacija je sastavni deo onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka Evropskoj unij. Ali to nije ništa novo, to je preduslov već od ranije - kaže šef diplomatije Nemačke

  • 3

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer poručio je danas da niko u Evropi nije menjao uslove Srbiji ili postavljao nove, uključujući Berlin, i naglasio da će Nemačka raditi zajedno sa srpskim vlastima na tome da poglavlja budu otvorena što pre tokom ove godine.

- Ne bi trebalo da vodimo debate ko je kriv, niko nije menjao uslove Srbiji ili uvodio nove, pa ni Nemačka. To su besmislice - rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švajcarskim i srpskim kolegom Didijeom Burkhalterom i Ivicom Dačićem.

NAJNOVIJE UCENE SRBIMA IZ NEMAČKE: Evo šta Angela Merkel traži od Srbije da uradi ili NEMA NIŠTA od EU!

On je dodao da će Nemačka raditi na što skorijem otvaranju poglavlja, tokom ove godine.

Upitan šta u tom kontekstu znači da se od Beograda i Prištine zahteva kompromis, Štajnmajer je rekao da između dve strane nije sporno da je normalizacija odnosa sastavni deo zajedničkih zadataka.

Foto: Tanjug / Dragan Stanković Foto: Tanjug / Dragan Stanković

- Obe strane su u kontaktu i normalizacija je sastavni deo onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka Evropskoj unij. Ali to nije ništa novo, to je preduslov već od ranije.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina vidno unapređeni, posebno na ekonomskom planu, što predstavlja pozitivan pomak i dobar znak.

Nemačka preduzeća, koja su već uložila u Srbiju su zadovoljna i ne kaju se što su došla, rekao je minisar.

Dačić je rekao da su za njega važne dve stvari koje je Štajnmajer istakao, a to je da naši odnosi nikada nisu bili tako dobri kao sada, i drugo da će Nemačka, uvažavajući šta je Srbija dosada učinila, donositi odluke koje se tiču daljeg procesa evrointegracija Srbije.

Dačić je podstio da još donedavno situacija nije bila takva, rekavši da je prisustvovao sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u Beogradu.

Foto: Tanjug / Dragan Stanković Foto: Tanjug / Dragan Stanković

Prema njegovim rečima, to je bio jedan od najneprijatnijih sastanaka i kojima je prisustvovao i pokazatelj velikog razmimoilaženja između srpskog rukovodstva i nemačke politike.

- Danas je situacija veoma drugačija - rekao je Dačić.

On je podsetio da je u političkom smislu u proteklom periodu izgrađeno poverenje i partnerski odnos.

Nemačka je, kako je dodao, najvažniji ekonomski partner Srbije sa obimom trgovinske razmene od 3 milijarde i 780 miliona evra i jednom od najvećih investicija u Srbiju od 2000.godine. Ona je i najveći donator rekao je Dačić i kao primer naveo da je kroz pet donacija obezbeđeno milijardu evra.

On je izrazio zahvalnost Štajnmajeru tome što je Nemačka promovisala Zapadni Balkan čiji je strateški cilj ulazak u EU i predstavljanje regionalnih projekata kao zajedničkih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA