INTERVJU NEDELJE Slavica Đukić-Dejanović: Tadić je dugo u fotelji, Nikolić večiti drugi - predsednik će biti Dačić!

Posle dva dana na funkciji predsednika države, Slavica Đukić Dejanović ekskluzivno za Telegraf kaže da nikada nije maštala o toj funkciji, kao ni o mestu premijera, a smatra da je nazvanično isturanje ženskih kandidata (Jorgovanka Tabaković, Milica Delević) "trik da se privuku ženski glasovi"

  • 9
Slavica Đukić-Dejanović Foto: Milena Đorđević

- Nikada u životu nisam poželela da budem predsednik države. Imala sam neke profesionalne i privatne želje, kao i svaki čovek, ali sam smatrala da je neki najviši domen u državnim funkcijama ono što sam bila – ministar, predsednik Skupštine. Time sam se ostvarila. Ovo je sticaj okolnosti i iskreno želim da sa što većim uspehom predam funkciju predsedniku koga građani budu izabrali.

Kojim predsedničkim obavezama se radujete, a šta biste voleli da izbegnete?

- Ovlašćenja su veoma ozbiljna. Predstavljam zemlju u Srbiji i inostranstvu, primam akreditivna i opozivna pisma diplomata iz inostranstva, a ako okolnosti budu takve da predlažem premijera, to ću i učiniti. Takođe, komandujem vojskom, a najviše bih volela da aktivnosti iz domena odbrane zemlje ne dođu do izražaja.

Ko će biti novi predsednik?

- Ivica Dačić, tu nema dileme.

Zašto ste toliko sigurni u to?

- Zato što je Boris Tadić, naš najjači koalicioni partner i neko s kim sam imala perfektnu saradnju, već dosta dugo na toj funkciji, a Tomislav Nikolić je večiti drugi. Građani žele promenu s jedne strane, a s druge ne žele gubitnike. Ivica Dačić je na mestu ministra policije bio više nego jasan, čvrst i odlučan. To Srbiji treba u ovom momentu. Građani će poželeti da neko ko ima takve psihološke, političke i ljudske osobine vodi Srbiju.

Do Tadićeve odluke imali smo predsednika psihologa, a vašim preuzimanjem funkcije psihijatra. Ko je Srbiji potrebniji?

- Na čelu zemlje treba da bude neko ko beskrajno razume Srbiju, potrebe građana i ozbiljan državnik. To što je Tadić psiholog, a ja psihijatar može biti da nam malo i pomaže u svemu tome, ali to je samo "može biti". Sve ovo prethodno je važnije.

Koliko ste često bili u poziciji da s aspekta svoje profesije pomognete poslanicima ili rešavate napete situacije u Skupštini?

- Psihijatri i psiholozi razumeju dušu čoveka, a verbalizacija nije uvek odraz samo onoga što je u duši, nego nekada i afekta. Tada vam profesija pomaže da bolje razumete i neke neprimerene postupke. Na sreću, komunicirala sam sa ljudima koji nemaju mentalne smetnje, ali koji su povremeno gubili kontrolu koju iziskuje dostojansvo Skupštine, i tu mi je moj bazični posao pomogao. S druge strane, događalo se da osobe najrazličitijih političkih stavova i ja ljudski razgovaramo, a da ja prepoznam da iz mene izvire reka koja se zove stručno iskustvo.

Da li biste prihvatili da opet budete na čelu Parlamenta?

- O tome u SPS još ne razmišljamo. Ovo je očigledno liderska kampanja u kojoj ističemo najkvalitetnijeg među nama. To je Ivica Dačić, mesto predsednika je jedina pozicija o kojoj govorimo, a o svemu ostalom ćemo razgovarati kad budemo videli izborne rezultate.

Koji bi resori mogli da pripadnu SPS pri formiranju sledeće Vlade?

- I kada je SPS bio najviše osporavan, kada je planirano da bude demontiran, naši politički protivnicu govorili su da imamo najbolje kadrove. Dakle, koji god resor da dobijemo, uverena sam da ćemo krajnje odgovorno da radimo. Nema resora koji ljudi iz SPS ne bi mogli kvalitetno da vode, ali, naravno, realna sam i ne mislim da treba sve da pripadne SPS. Ali, život je nametnuo da su i u ovom momentu najodgovornije funkcije u rukama SPS - zamenik predsednika države, predsednik Skupštine, prvi potpredsednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova.

Dve najveće partije najavile su da će imati ženske kandidate za mesto premijera. Očekuje se da SPS "uzvrati udarac" sa vama kao mandatarom. Isto tako, pominjete se i kao kandidat za ministra prosvete ili zdravlja. Šta biste vi najviše voleli?

- Lider moje partije nije pomenuo nijedno ime, kao ni moje kolege. Tu se razlikujemo od drugih koji pominju neka kvalitetna imena za premijera poput Jorgovanke Tabaković i Milice Delević. Ali, mislim da je to samo trik zbog muške sujete. Jer, kada bi se pominjala muška imena, a funkcije ne budu realizovane, oni bi mnogo patili. Žene nemaju taj problem, nastaviće da obavljaju svoje poslove kvalitetno i ako ne budu izabrane. Mene su pominjali samo novinari koji me vide na tim pozicijama. Svaku bih funkciju obavljala savesno kao i do sada. Trenutno ne preferiram nijednu od pozicija koje pominjete, mada sam čovek izazova i volim promene.

Da li je pominjanje ženskih imena "nezvanično" i način da se ispita teren i privuku glasovi?

- Mene je Dačić kandidovao za predsednika Skupštine, što je druga najveća funkcija u državi, veća i od njegove. Mislim da se ostale dame, kandidatkinje, pominju da bi se privuklo žensko biračko telo, koje je veće nego muško.

Izborni dan je i vaša slava Đurđevdan. Hoćete li je proslaviti u izbornom štabu SPS ili ćete pomeriti slavlje za neki drugi dan?

- Prvi put neću moći da budem kod kuće sa svojima. Za mene je 6. maj vreme kada okupljam sve meni drage osobe. U selu mog oca Đurđevu, zajedno sa mojim Đukićima, ujutru nosim kolač u crkvu, ispoštujem obrede, a onda napravim jedan garden parti, druženje, radujemo se onoj đurđevdanskoj kiši. Ove godine se to neće dogoditi, ali ću okupljanje odložiti za rane letnje dane. Moji unuci, nažalost, neće biti tu, imaće školske obaveze, ali to ćemo već nadoknaditi kasnije.

Očekujete li "pomoć" svog sveca na izborima?

- Neke partije čak slave slavu tog dana, što je imalo velikog uticaja na biranje datuma. Biće da su oni više o tome razmišljali. Volim svoju slavu, imam emociju i prema precima koji su slavili Đurđevdan.

SUTRA: O budućoj Vladi i izboru koalicionih partnera, problemima sa poslanicima, te tajnim običajima da u pauzama zasedanja otrči do bioskopa i odgleda neki film...

(A. Popović / Foto: Milena Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    7. april 2012 | 21:42

    Meni je ova žena kul, samo ne kapiram šta će kod dačića

  • milensi

    9. april 2012 | 19:44

    Sjajan intervju! Zasto ne potpisujete ime novinara, vec samo ime fotografa. Zar je novinar manje vazan? Inace Slavica je meni ok.

  • Sandra

    9. april 2012 | 15:02

    Bolje da je ona bila predsednicki kandidat SPS-a...Imala bi vecu sansu od Dacica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA