HRVATI SU UBILI SRPSKOG KRALJA: Ovako je Nikola Tesla BRANIO Aleksandra Karađorđevića od Amerikanaca!

Njegov praktični um bio je jedan od najznačajnih u svetu, i doprineo je nauci kao niko do danas. Ali, umeo je da razmišlja i na jedan drugi način, na politički način, evo šta je Nikola Tesla rekao o kralju Jugoslavije

  • 31

Veliki srpski naučnik, Nikola Tesla, poznat je po svojim izumima skoro nikada se nije mešao u "politička posla", međutim ostaće zabeleženo da je ovaj genije branio srpskog kralja Aleksandra I Karađorđevića od Amerikanaca koji su ga klevetali u Njujork tajmsu!

Tesla je tako 1934. godine, nedugo posle atentata u Marseju u kojem je ubijen Aleksandar I Karađorđević uputio pismo čuvenom Njujork tajmsu i oštro protestvovao zbog "kleveta i laži" koje je navodno ovaj američki list tada izneo na račun srpskog kralja!

SRPSKI TABLET OSVAJA SVET: Stigao Tesla L7 - pravo malo čudo na vašem dlanu (FOTO)

To što se malo zna o Teslinim političkim mislima i stavovima, govori da ih je čuvao za sebe, ali da nije mogao uvek da se uzdrži od komentara. Tako se iz ovog pisma može zaključiti njegova sklonost ka kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Sve tajne Nikole Tesle biće razotkrivene u Beogradu!

- Ja sam rođen u Hrvatskoj. Hrvati i Slovenci nikad nisu bili u poziciji da se bore za svoju nezavisnost. Srbi su bili ti koji su se najviše borili i cena izvojevane slobode plaćena je srpskom krvlju. Istinoljubivi Hrvati i Slovenci toga se sećaju sa zahvalnošću, ali se bojim da su oni ubili kralja na bilo koji način - napisao je proslavljeni naučnik.

KAKO JE KRALJ ALEKSANDAR I DOŠAO DO KRUNE: Ubistvo na Dvoru Karađorđevića i rat s bratom doveli ga do prestola Srbije! (FOTO) (VIDEO)

Tesla dalje u pismu navodi da je kralj Aleksandar velikim naporima ujedinio Slovence, Hrvate i Srbe, ali da je to istovremeno označilo početak brojnih pokušaja da se tadašnja Kraljevina Jugoslavija razbije.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

- Atentat na kralja je uzdrmao zemlju do temelja, ali se neprijatelji Jugoslavije uzalud nadaju njenom razbijanju - pisao je Tesla.

On je smatrao da plemenita krv velikog čoveka samo može da dopre jačanju zajedništva, i da će Aleksandar uvek živeti u sećanju svog naroda kao herojska figura, poput velikih državnika Vašingtona ili Linkolna. Prvi, navodi Tesla je sposoban i neustrašiv general, dok je Linkoln mudar vođa i patriotia, koji je život završio u mukama.

Ovim pismom, Tesla je svakako pokazao to da mu je stalo do jedinstva tri naroda, Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i da je istovremeno poštovao snagu velikih vođa Srba poput kralja Aleksandra.

Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony

Đoković poručio svetskim naučnicima: Pratite Tesline ideje i vrednosti

Da je živeo u tadašnjoj Jugoslaviji, možda bi Tesla ušao i u političke vode, ali u svakom slučaju je dobro što je bio samo naučnik sa poltičkim stavom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Metohija

    17. maj 2015 | 06:51

    Da je ostao da zivi tamo gde se rodio,sigurno bi zavrsio u Jasenovcu,Jadovnu ili na nekom drugom stratistu Srba u NDH,kao i veci deo njegove porodice.

  • Marko NS

    17. maj 2015 | 09:32

    Veliki naučnik sigurno nije pogrešio kada je davao svoj sud o Kralju Aleksandru.Samo bih skromno dodao noviju istoriju da ne bi bilo ni jedne danas suverene države sa teritorije nekadašnje Jugoslavije (sem Srbije i Crne Gore) da nije bilo Srpskog Kralja i Srpskog naroda koji je tuđu slobodu platio svojom krvlju.Tako da Hrvatska, Slovenija i Makedonija treba da podignu spomenik Srpskom narodu i Srpskom kralju.Srpski narod i kralj su više zaslužni za njihove države od bilo kog njihovog političara ili vojnika pošto dinastiju i kralja nikad nisu ni imali.Ali,na žalost,osobina 'malih' naroda je da negiraju istoriju i kite se tuđim perjem.Pri tome je krajnje nečasno kako se odnose prema tuđim žrtvama za njihovu državnost.

  • ana

    16. maj 2015 | 23:41

    krvati sve redom deca zene,kraljevi zlo planete .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA