OVA FOTKA JE ZAPALILA INTERNET: Evo kako je crnogorski kralj SRPSKOG POREKLA postao SPARTANAC LEONIDA! (FOTO)

Nikola I Petrović Njegoš je bio knjaz Crne Gore u periodu 1860—1910. i kralj u periodu 1910—1918. iz dinastije Petrović-Njegoš i nikada nije krio da je srpskog porekla

  • 85
Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington

Slika kralja Crne Gore Nikole I Petrovića na kojoj je prikazan kao čuveni vladar Sparte Leonida zapalila je internet i postala pravi hit na društvenim mrežama, a Telegraf.rs vam otkriva kada je i kako ona zaista nastala!

Fotografija na kojoj je kralj Crne Gore Nikola I Petrović prikazan kao čuveni Spartanac Leonida postala je pravi hit, a ona je zapravo nastala daleke 1913. godine.

CRNOGORCI IZVINITE, ali ovo je DOKAZ da ste svi Srbi! (FOTO)

Ona je objavljena u Puck-u maja 1913. godine i na njoj je prikazan kralj Nikola kako stoji u uskom planinskom prevoju sa još dvojicom muškaraca i suprostavlja se brojnijoj i jačoj vojsci sastavljenoj od vođa Austrije, Italije, Nemačke, Engleske, Francuske i Rusije.

Nikola I Petrović Njegoš je bio knjaz Crne Gore u periodu 1860—1910. i kralj u periodu 1910—1918. iz dinastije Petrović-Njegoš i nikada nije krio da je srpskog porekla. U Prvom svetskom ratu je objavio rat Austrougarskoj.

Istorija Srbije bi bila drugačija da je on nasledio Aleksandra Obrenovića! (FOTO)

Kralj Nikola I Petrović. Foto: Wikipedia/Arhiva Kralj Nikola I Petrović. Foto: Wikipedia/Arhiva

Kraljevina Crna Gora je pružila otpor austrougarskoj invaziji, ali je morala kapitulirati januara 1916. godine, a kralj Nikola se sa Vladom i Dvorom sklonio u Francusku, u egzil iz kojeg se nikada nije vratio.

Posle završetka rata zbačen je sa vlasti na Podgoričkoj skupštini. Uprkos vojnim (Božićna pobuna i crnogorski komitski pokret koji je potrajao do 1929. godine) i pokušajima crnogorske diplomatije na Versajskoj konferenciji, Crna Gora nije uspela povratiti svoj međunarodno-pravni suverenitet izgubljen krajem 1918. ujedinjenjem sa Kraljevinom Srbijom.

Kralj Nikola I je umro izolovan u emigraciji, a sahranjen je u ruskoj crkvi u Sanremu, Italija. Njegovi posmrtni ostaci i ostaci njegove supruge kraljice Milene Petrović su 1989, uz najviše državne počasti, vraćeni i sahranjeni na Cetinju, u Dvorskoj crkvi na Ćipuru.

Foto: Bros Pictures, Arhivska fotografija Foto: Bros Pictures, Arhivska fotografija

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    15. april 2017 | 16:25

    Vi Srbi ste legendice :-) Ima li ko na ovom svijetu da nije Srbin :-D

  • Dalibor

    4. decembar 2016 | 18:14

    Kralj Nikola je crnogorac, odakle vam da je srpskog porijekla?

  • Herceg

    16. maj 2015 | 22:42

    Cuj "nikada nije krio da je srpskog porekla"!? Nije on bio "srpskog porekla" nego je bio Srbin nad Srbima, i sve bi bilo drugacije za Srpstvo da je on dosao na presto umesto Karadjordjevica. Poslusajte pesmu "Onamo 'namo".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA