I SRBIJA SLAVI: SNP delila građanima Georgijevske lente kao simbol pobede (FOTO)

Lenta nosi ime svetog Georgija pobedonosca i prvi se put pominje u 18. veku kad je carica Katarina Velika uvela Orden svetog Georgija, za herojstvo na bojnom polju što je bila najviša vojna nagrada Carske Rusije

  • 28

Srpska narodna partija (SNP) danas je akcijom u centru Beograda, u kojoj je delila letke i Georgijevske lente kao simbol pobede, obeležila Dan pobede nad fašizmom. Njen lider Nenad Popović rekao je da svi građani Srbije treba da budu ponosni i da se raduju.

- Drago nam je što su danas, i na to smo ponosni, naši vojnici marširali na Crvenom trgu zajedno s ruskom vojskom. Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu, zajedno smo oslobađali Beograd i zajedno smo danas marširali. Drago nam je što je naš predsednik bio s ruskim na Crvenom trgu - rekao je Popović, koji je bio u društvu ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina.

- Svi treba da budemo ponosni i na ovaj veliki dan da se setimo naših predaka koji su nam omogućili slobodan i dostojanstven život - dodao je Popović i svim građanima čestitao Dan pobede.

Ambasador Čepurin se našalio da su u Moskvi morali da razbijaju oblake kako bi vreme bilo sunčano, dok je u Beogradu lepo i toplo.

Kako je istakao, i u Rusiji i u Srbiji vole da slave ratne praznike verovatno i zbog toga što imamo mnogo pobeda, ali i zbog mnogo zajedničkih pobeda kroz istoriju.

Foto: SNP Foto: SNP

- Naravno, slavićemo i dalje. Srpski vojnici marširali su danas Crvenim trgom i bilo ih je divno posmatrati u idealnom stroju. To je još jedan znak ojačanja rusko srpskog prijateljstva i to prijateljstvo nastavićemo zauvek - rekao je Čepurin.

SRPSKA VOJSKA ODUŠEVILA PUTINA: Evo kako su gardisti uz Kaćušu marširali Moskvom! (VIDEO)

Aktivisti i simpatizeri SNP delili su ispred nekadašnjeg "Ruskog cara" građanima Georgijevske lente koje simbolizuju Dan pobede.

Lenta nosi ime svetog Georgija pobedonosca i prvi se put pominje u 18. veku kad je carica Katarina Velika uvela Orden svetog Georgija, za herojstvo na bojnom polju što je bila najviša vojna nagrada Carske Rusije.

Prema najčešćim tumačenjima, crna i narandžasta boja na lenti simbolizuju smrt i vaskrsenje.

Foto: SNP Foto: SNP

Kako se u letku kojima se građanima uz lentu deli navodi, na današnji dan pobeđeni su nacizam i Hitlerova Nemačka i ističe da "da nije bilo sovjetskih naroda predvođenih Rusijom, koji su na oltaru novog i pravednijeg sveta položili 25 miliona žrtava, taj svet bi danas postao globalna diktatura užasa".

Foto: SNP Foto: SNP

- Bio bi to svet u kojem Sloveni, Jevreji i Romi više ne bi postojali. Zato danas Srbija, ponosno, rame uz rame, kao pre sedam decenija treba da bude zajedno sa bratskom Rusijom - kažu iz SNP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratko

    9. maj 2015 | 14:15

    Zajedno sa braćom zauvek. Hvala braći za ovoliku količinu poštovanja koja nam je danas iskazana na Crvenom trgu.

  • Peđa

    9. maj 2015 | 19:00

    Pa naravno, to je i naša pobeda, naša istorija. Ovaj dan je morao da se obeleži.

  • Bačević

    9. maj 2015 | 20:16

    Ovo mi daje nadu da ima naroda u Srbiji koji nije krenuo stranputicom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA