Većina Srba hoće u EU, ali ne po cenu priznavanja Kosova

Građani Srbije, njih 57 odsto, očekuju da će Srbija ući u EU za 10 godina, a 41 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova kao glavni uslov pristupanja Uniji

  • 47

Nema dileme, građani Srbije žele u Evropsku uniju i to 60 odsto njih, a najveći razlog zbog čega je to tako je ekonomske prirode. Istraživanje pod nazivom "Stavovi građana Srbije prema EU integracijama", koje je uradila TNS Medium Galup za potrebe Delegacije EU u Srbiji, pokazuje istovremeno da  je  dve trećine građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, iako smatraju da je to glavni uslov pristupanja.

Direktorka ovog istraživanja i razvoja TNS Medium Galupa Milana Aleksić rekla je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, 55 odsto građana glasalo bi "za", dok bi 26 odsto bilo "protiv".

- Kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, 41 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova, a sledeći na listi uslova su sveobuhvatne reforme, koje navodi 21 odsto građana, zatim borba protiv korupcije i kriminala - 12 odsto, i ekonomska stabilnost, takođe 12 odsto -  rekla je Aleksić.

Vučić: Umoran sam od strpljenja u odnosu sa EU

Iako priznavanje nezavisnosti Kosova građani smatraju kao jedan od glavnih uslova za pristup u EU, ipak 66 odsto  građana je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, dok 58 odsto podržava dijalog Beograda i Prištine.

Foto: TANJUG /AP Photo/Yves Logghe Foto: TANJUG /AP Photo/Yves Logghe

Prema rečima Aleksićeve, odnos građana prema EU je stabilan i 47 odsto građana reklo je da je njihov stav "generalno pozitivan", a u prethodnom istraživanju Medium Galupa, takođe sprovedenom za potrebe Delegacije EU u Srbiji, taj stav je izneo isti procenat građana.

-Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode - bolja budućnost, prosperitet- 46 odsto, bolji standard 38 odsto i bolje šanse za zaposlenje 34 odsto", rekla je Aleksić.

S druge strane, građani koji  su protiv članstva, pored brige o povećanju siromaštva i lošijeg standarda, kao glavne razloge navode eksploataciju prirodnih resursa, pritiske, uslovljavanje, kao i gubitak nacionalnog identiteta.

- Pedeset sedam odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina i ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto, a taj broj je u septembru 2014. iznosio 22 odsto - rekla je Aleksić.

Nikolić: Samo bi ROBOVI priznali NEZAVISNOST KOSOVA

Prema njenim rečima, građani su naveli da bi želeli više informacija o uticaju pristupanja EU na ekonomsku situaciju i životni standard u Srbiji, i to 33 odsto, zatim o životu običnih ljudi u državama članicama EU i to 33 odsto, a na trećem mestu su informacije o pregovorima Srbije sa Eu, što je navelo 27 odsto građana.

Zastava, Evropska unija-Srbija

Aleksić je navela da je 24 odsto građana čulo za programe pomoći EU i da veruju da je EU četvrti najveći donator.

- To pokazuje da percepcija građana o donacijama i dalje nije u skladu sa realnom situacijom, jer je EU od 2000. do 2015. za Srbiju izdvojila više od tri milijarde evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova - istakla je Aleksić.

Istraživanje, koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medium Galup od 26. marta do 1. aprila, sprovedeno je na uzorku od 1.265 punoletnih ispitanika, metodom "licem u lice".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    19. maj 2015 | 15:15

    Nekada sam želeo da Srbija udje u EU ali da se sada održi referendum za pristup u tu uniju, bez razmišljanja bih zaokružio NE!!!

  • MikaSRB

    19. maj 2015 | 15:22

    Stvarno zanimljivo istraživanje. Ajde sprovedite referendum onda?

  • Bobo

    19. maj 2015 | 14:39

    Živim u Australiji i mislim da vidim više nego ta većina u Srbiji. Mnogi hoće van EU a vi na vrat na nos u EU. Nek vam je bog na pomoći slepci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA