TITO IM JE UTABAO PUT: Ovo su svi srpski lideri koji su VIDELI BELU KUĆU! Iznenadiće vas ko nikada nije bio u njoj! (VIDEO)

Nije mala stvar kada vas ugosti potpredsednik ili čak predsednik SAD, jedne od najmoćnijih država na svetu. Ali, nisu svi srpski političari nama dobro poznati, imali to zadovoljstvo da zvanično posete Vašington

  • 25

Malo je državnika Srbije i nekadašnje Jugoslavije koji su imali priliku da popiju kafu u ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu, sa nekim od predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Nije tako lako biti gost prvog čoveka jedne od najvećih svetskih sila u svakom smislu, te je nekim srspkim državnicima ostala pusta želja, da hodaju hodnicima čuvenog zdanja na Kapitol Hilu

Trenutno, srpski premijer Aleksandar Vučić boravi u trodnevnoj poseti SAD, srešće se sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, i ući će u mali krug političara iz Beograda koji su imali priliku da budu ugošćeni u Vašingotnu.

Vučić odlazi u SAD da traži podršku za ostvarenje "Srpskog sna"

Zanimljivo je da je jedini Jugoslovenski predsednik koji je posetio zvanični Vašington i koga je ugostio lično predsednik SAD bio Josip Broz Tito. One je bio gost Ričardu Niksonu u periodu od 26. okobra do 2. novembra 1971. godine. 

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Josip Broz bio je gost u Beloj Kući i Džonu Kenediju, samo  četiri nedelje pre njegovog ubistva. Nakon Tita, nijedan naredni predsednik ili premijer nije bio u prilici da se gosti u Vašingotnu.

Neverovatno je ili nije, da Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ nije video Belu kuću tokom decenijske vladavine, niti se zvanično sastajao sa toliko visokim zvaničnicima SAD, kao što je predsednik.

Od demokratskih promena, 2000. godine pa do danas, četvorica srpskih funkcionera imali su priliku da se prošetaju Vašingtonom i da vide gde to rade oni koji kreiraju sliku sveta, odnosno bitno utiču na dnevne i dugoročne političko-ekonomske događaje.

DOKAZ DA JE TITO DRŽAO VATIKAN U ŠACI: Ovaj ROBIJAŠ S GOLOG OTOKA je u ime Broza ŠPIJUNIRAO PAPU! (FOTO)

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Novembra 2001. godine prvi demokratski premijer Zoran Đinđić sastao se tadašnjim predsednikom SAD, Džordžom Bušom.

Iste godine, ali u aprilu mesecu, Vojislav Koštunica predsednik SRJ, takođe se sastao sa Bušom. Kasnije, jula 2006. godine, u svojstvu predsednika Vlade Srbije, Koštunica je razgovarao i sa Dikom Čejnijem, bivšim američkim potpredsednikom.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

I bivši predsednik Srbije Boris Tadić, sastajo se u Vašingtonu sa Dikom Čejnijem, ali nije uspeo da pije kafu sa Barakom Obamom u Beloj kući.

Lider SPS-a i bivši premijer Srbije Ivica Dačić može da se pohvali da je bio gost kod Obame ma Molitvenom doručku, februara prošle godine.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja pa ja

    2. jun 2015 | 16:30

    Pa ni jedan poslije Tita imao tu zaslugu. Jedan je bio Drug Tito!

  • Савица

    2. jun 2015 | 16:32

    ТИЛЕ ЈЕ ЗАКОН. ОСТАЛИ СУ ПЛАГИЈАТИ.

  • Heaven door

    2. jun 2015 | 17:23

    Vidi se koga su poštovali i Amerika i cio svijet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA