• 5

REKORD: U narednom sazivu Skupštine biće više od 50 stranaka!

Aktuelni saziv parlamenta čine 23 partije, dok bi u novom moglo da ih bude čak 50, što bi bio apsolutni rekord u višestranačkom životu Srbije

  • 5

Ukoliko se posle izbora zakazanih za 6. maj sve veće izborne liste političkih partija "plasiraju" u srpski parlament, u narednom sazivu Skupštine moglo bi biti čak 50 stranaka, što bi bio apsolutni rekord!

Najbrojnija lista je "Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić", koju čini 12 političkih stranaka: SNS, NS, Pokret Snaga Srbije Bogoljub Karić, Pokret socijalista, AMSPPS, Koalicija udruženja izbeglica u RS, NSS, BNS, DSM, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja i Pokret privredni preporod.

Druga izborna lista po brojnosti je "Preokret - Čedomir Jovanović", koju čini osam partija: LDP, SPO, SDP, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zeleni i Partija Bugara Srbije. Ovu listu čini i 30 grupa i udruženja građana.

Na izbornim listićima naći će se i lista "Ujedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić", na kojoj će se naći osam stranaka i 30 udruženja i grupa građana: G17 plus, Zajedno za Šumadiju, Živim za Krajinu, Narodna partija, Bunjevačka partija, Koalicija za Pirot, Vlaška demokratska stranka i Sandžačka narodna partija.

Listu "Izbor za bolji život Boris Tadić" čine četiri partije: DS, SDPS, LSV i Demokratska zajednica Vojvođanskih Hrvata.

Triling stranaka čiji je stožer SPS nastupiće zajedno i na predstojećim izborima, na listi pod nazivom "Ivica Dačić - SPS PUPS JS".

Radikali će izaći samostalno i na ove izbore s listom "Srpska radikalna stranka Vojislav Šešelj", kao i DSS na listi "Demokratska stranka Srbije Vojislav Koštunica".

Cenzus ne postoji za partije nacionalnih manjina, već one u parlament ulaze na osnovu "prirodnog praga". Broj važećih glasova deli se sa dvesta pedeset (ukupan broj poslanika), pa se tako utvrđuje koliko glasova nosi jedan mandat. To znači da, pri procenjenoj izlaznosti od oko četiri miliona birača, partijama manjina treba oko 15.ooo glasova za jedan mandat.

Manjine sa severa Srbije imaće predstavnike u dva "tabora". Pod brojem devet na glasačkom listiću biće lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", na kojoj će prvi biti Balint Pastor.

SVM se tako nije pridružio novoformiranoj koaliciji "Svi zajedno" koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Slovačka stranka, Demokratska partija Makedonaca, Demokratska zajednica Hrvata, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanski savez Mađara.

Iz drugih krajeva države za parlamentarne izbore se spremaju još dve liste. Koaliciju Albanaca Preševske doline čine četiri partije: Partija demokratskog delovanja, Pokret za demokratski progres, Demokratska unija Albanaca, Demokratska unija doline. One će gotovo sigurno osvojiti jedan poslanički mandat, koji će predstavnici ovih stranaka podeliti prema rezultatima lokalnih izbora.

Sulejman Ugljanin predvodiće listu "Stranka demokratske akcije Sandžaka dr Sulejman Ugljanin". Na ovoj listi, uz Stranku demokratske akcije, naći će se i Bošnjačka demokratska stranka SandžakaSocijalno-liberalna partija Sandžaka.

Sve u svemu, sedam lista za koje se očekuje da će preskočiti cenzus, plus četiri liste partija manjina, daju zbir od neverovatnih 50 stranaka. Podatak za Riplija je da će se više od polovine registrovanih stranaka, a ukupno ih ima 88, naći pod skupštinskim kišobranom. U aktuelnom sazivu Skupštine ima 23 političke partije, raspoređenih u 11 poslaničkih grupa.

(D. Zlojutro)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darkside

    Nije sto je nas parlament, ali boljeg cirkusa nema.

  • Aleksa

    Umesto dvostranackog, dobili smo PEDESETOSTRANACKI sistem! Blago nama s ovolikim strankama...

  • Milica

    Neko je pomenuo ukrupnjavanje srpske politicke scene?! Hahaha

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima