OVAKO JE UMRLA TITOVA JUGOSLAVIJA: Evo kako je Srbija postala samostalna i proterala Crnogorce! (VIDEO)

Srbija je postala samostalna država, ali ne svojom voljom, od nje su se otcepile sve druge države i ona je, na kraju, želela to ili ne ostala sama

  • 68

Pre devet godina Srbija je opet stekla svoju samostalnost, posle dugog niza godina provedenih u zajednici država od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ i SCG, ali na taj način što su se sveostale države otcepile od nje i ona je, htela to ili ne, na kraju ostala sama!

5. juna 2006. godine Skupština Srbije konstatovala je da je Srbija, na osnovu Ustavne povelje, sledbenik Državne zajednice SCG i da prema tome nasleđuje njen međunarodno pravni subjektivitet.

UMRLA JE U 20 ČASOVA I 10 MINUTA: Na današnji dan Jugoslavija je ZAUVEK nestala! Evo i kako (VIDEO)

Odmah nakon ove odluke sa zgrade Skupštine Srbije skinuta je zastava državne zajednice SCG, pošto je prethodno Skupština usvojila odluku o preuzimanju nadležnosti te Državne zajednice i na njoj su ostale dve heraldičke verzije zastave Srbije. Državna zastava (s grbom), koja se ističe na svim državnim institucijama i druga takozvana narodna zastava (bez grba).

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Uobičajeno je da države imaju nekoliko verzija heraldičkih rešenja zastava (kao i grbova) - državna, narodna, ratna, pomorska, šefa države, pa je tako i u slučaju Srbije.

Ovim aktom i zvanično je umrla Jugoslavija i sva njena deca (u smislu ostalih državnih tvorevina kao što su SRJ i SCG), a dve države Srbija i Crna Gora nastavile su svaka svojim putem kao dve samostalne republike!

Srbija i Crna Gora se zvala državna zajednica Srbije i Crne Gore, koja je nasledila bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju. Konfederacija je postojala od 2003. do 2006. godine.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Ustavna povelja doneta je 4. februara 2003. godine, po kojoj je svaka država mogla da traži punu nezavisnost putem referenduma koji se mogao održati najranije 2006. godine.

SRETENJSKI, TURSKI, TITOV, SLOBIN: Ovo su svi USTAVI SRBIJE! Evo ko ga je prvi napisao

Ovo pravo je iskoristila Crna Gora 21. maja 2006. putem referenduma. Konačni rezultati 31. maja su pokazali da je 55,5% glasača glasalo za nezavisnost. Državna zajednica je službeno ugašena nakon crnogorske deklaracije nezavisnosti 3. juna 2006. i formalne deklaracije nezavnisnosti Srbije 5. juna.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • janko

    6. jun 2015 | 13:29

    Najveća greška Srbije u njenoj istoriji je ujedinjene sa južnim Slovenima.Srbija je najveći gubitnik dok su svi ostali na dobitku...

  • G3

    6. jun 2015 | 13:50

    A dosta vise sa Jugoslavijom, svi se nje odrekli samo mi glupi Srbi za tim zalimo. Dosta toga vise. Bilo , proslo, gledajmo u buducnost da je ikako promenimo jer nam je crna i siva, a ne stalno da se negde vracamo.

  • Анти Антифа

    6. jun 2015 | 13:24

    ЦГ гора се није одвојила вољом народа (било је 55%и један глас!!!!) него вољом НАТО пакта и америчке амбасаде у Београду.То је процес окупације региона започет 1990.Ако су "државе" настале од СФРЈ независне онда како изгледа окупација и колонија!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA