Karadžić: SAD pozivaju Tribunal da me osudi!

Haški optuženik je podsetio da ovo nije prvi put da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da utiču na rad suda, i da ovu instituciju "dovedu na loš glas"

  • 9

Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske optužen pred Haškim tribunalom, kritikovao je govor predstavnika SAD Dejvida Presmana, pred Savetom bezbednosti UN 3. juna i pozvao počasnog predsednika Tribunala, Teodora Merona, da se obrati vladi SAD i odbije "napore za nepropisan uticaj" na presuđivanje u njegovom predmetu, saopštio je Tribunal.

U pismu Meronu upućenom 8. juna, Karadžić je citirao reči Presmana "po zvaničnom zapisniku sa skupa", da se nada da će "žrtve i preživeli iz Srebrenice imati ishod, koji će pomoći zatvaranju tog najbolnijeg i najviše uznemirujućeg poglavlja u istoriji bivše Jugoslavije".

OVA VEST OBRADOVAĆE SVAKOG SRBINA: Ukida se Haški tribunal!

- Ove napomene izrečene u Vašem prisustvu su izuzetno neprikladne. To nije ništa drugo nego poziv Tribunalu da me osudi. Kao advokat i član Njujorške advokatske komore, Presman bi mogao bolje od pokuša da utiče na ishod jednog krivičnog predmeta u javnom obraćanju - naveo je Karadžić.

"Siguran sam da Vam je bilo vrlo neprijatno u toj prostoriji kada ste čuli te napomene", navedeno je u pismu.

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

 

Karadžić je istakao da ovo nije prvi put da SAD pokušavaju da utiču na rad Tribunala i dovode Tribunal na loš glas, i podsetio na telegrame Stejt departmenta koje je obelodanio "Vikiliks", po kojima su zvaničnici vlade SAD izneli poverljive informacije o privilegovanoj komunikaciji bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića sa njegovom suprugom i pravnim saradnicima, kao i Miloševićevu poverljivu listu svedoka.

ZAPAD SREBRENICOM UCENJUJE SRBIJU DA UKINE REPUBLIKU SRPSKU: Ispovest Miloševićevog ministra ZAPALILA JE BALKAN!

- Takvi očigledni napori da se utiče na sprovođenje pravde u ovom Tribunalu i navodi Presmana u SB UN, narušavaju ugled Tribunala i stavljaju u sumnju njegovu nepristrasnost - , istakao je Karadžić, tražeći od Merona da u pismu vladi SAD u ime tog suda "izričito odbije njene napore da nepropisno utiče na presudu" u njegovom predmetu.

- Vaše reči imaće blagotvoran uticaj na odvraćanje SAD i drugih zemalja od daljeg politizovanja rada Tribunala u njihovim javnim istupanjima, a mene i javnost će uveriti da u presudi Tribunala neće biti sadržan takav nepropisan uticaj - naveo je Karadžić, nazivajući Meronov govor pred SB UN "uravnoteženim i razboritim" i zahvaljujući mu na tome, a izražavajući "zapanjenost onim što je pročitao" o Presmanovom govoru.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prema navodima, Presman je u obraćanju rekao da se "ove godine očekuje presuda na suđenju Radovanu Karadžiću", koji je "zajedno sa Ratkom Mladićem" osuđen za "zločine koji uključuju odgovornost za masakr u Srebrenici, čija 20. godišnjica je 11. jula".

- Srebrenica je, naravno, najgori zločin počinjen u Evropi od Drugog svetskog rata. Nadamo se da će zrtve i preživeli iz Srebrenice imati ishod, koji će pomoći zatvaranju tog najbolnijeg i najviše uznemirujućeg poglavlja u istoriji bivše Jugoslavije - naveo je prema pismu Karadžića predstavnik SAD.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORKI

    9. jun 2015 | 14:36

    AMERIČKI SATANISTIČKI MANIPULATORI. DOĆI ĆE I VAMA KRAJ.

  • Jeretik

    9. jun 2015 | 15:23

    Olbrajtova je davno Hagu rekla" Mi vas placamo ima da nas slusate" To je sud stvoren da opravda zlocince SAD.a

  • Coa

    9. jun 2015 | 15:18

    SMRT AMERICKIM VARVARIMA I UBICAMA KOJI RATUJU U CELOM SVETU. DOCI CE I NJIMA GLAVE SAVA SAVANOVIC !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA