Nikolić i Abas: Srbija i Palestina odlično sarađuju i nema spornih pitanja

Predsednici dve države razgovarali su u Beogradu o unapređenju odnosa, i zahvalili se jedan drugom na podršci u važnim spoljnopolitičkim pitanjima

  • 1

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, rekao je  da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dve države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je palestinski predsednik Mahmud Abas poručio da ta zemlja ceni podršku Srbije u UN i da tu podršku uzvraća.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da Srbija želi da do pregovora Palestine i Izrela dođe što pre.

Nikoliću titula počasnog građanina Berana!

- To su dve nama prijateljske zemlje, a i sami znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara -  rekao je Nikolić, koji očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu što pre otklonjeni i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država poceli da razgovaraju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma značajno to što je Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim prioritetima - procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

DAČIĆ: Kriza u Makedoniji problem i za OEBS i za region

On je naveo da je Abasa upoznao sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Nikolić je rekao da ga je Abas uverio da Palestina visoko ceni to što je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je na Generalnoj skupštini glasala da Palestina dobije status zemlje nečlanice UN. Abas je rekao da visoko ceni istorijske i prijateljske odnose dve zemlje i da se nada napretku u bilateralnim odnosima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je istakao značaj udruženja Palestinaca u Srbiji u cilju jačanja veza između dve zemlje i naroda i podržao napore u kojima učestvuju i srpske vlasti da se Palestinci školuju u Srbiji.

Abas je čestitao predsedniku Nikoliću predsedavanje Srbije OEBS-u i pozvao ga da se pridruži međunarodnim naporima u cilju rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA