Alija Izetbegović bio ustaški doušnik!

Bivši vođa bosanskih muslimana tokom Drugog svetskog rata radio je za ustaške vlasti nacističke NDH, kojima je kao pripadnik organizacije "Mladi muslimani" otkucavao mlade sarajevske komuniste, piše Press

  • 2

Bivši vođa bosanskih muslimana Alija Izetbegović tokom Drugog svetskog rata radio je za ustaške vlasti nacističke NDH, kojima je kao pripadnik organizacije "Mladi muslimani" otkucavao mlade sarajevske komuniste, kao i druge viđenije Sarajlije bez obzira na njihovu nacionalnost!

Kako tvrde Alijini vršnjaci i komšije, koji su tokom Drugog svetskog rata živeli na Bentbaši, Babića bašči i Topliku, gde se nalazila kuća u kojoj su stanovali Izetbegovići, žrtve Alijinog potkazivanja hapšene su i deportovane u zloglasni ustaški logor Jasenovac, odakle se nikad više nisu vratili u Sarajevo!

Sagovornici Pressa, koji su iz straha od moguće odmazde aktuelnih vlasti u Sarajevu želeli da ostanu anonimni, kategorično odbacuju tvrdnju Bakira Izetbegovića, prema kojoj je njegov otac Alija u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata bio u partizanskoj vojsci.

- To je neverovatna laž! Možda Bakir misli na kraj 1945. i početak 1946, kada je Alija bio upućen na odsluženje vojnog roka u tek stvorenoj JNA. Da je Alija bio u partizanima vlasti ga sigurno ne bi uhapsile već 1946. godine i osudile kao pripadnika "Mladih muslimana" - tvrde sagovornici ovog lista.

Podatak o hapšenju Alije Izetbegovića i prvom procesu, koji se protiv njega u martu 1946. godine vodio pred vojnim sudom tadašnje Titove Jugoslavije, pominje i Izetbegovićev biograf Zehrudin Isaković, koji navodi da je Alija osuđen na tri godine strogog zatvora.

Ta biografija takođe demantuje tvrdnju Bakira Izetbegovića da je njegov otac "s 19 godina regrutovan u partizansku vojsku". Kako je Alija rođen 1925. godine, 19 godina imao je 1944. godine, kada se, kako tvrdi Isaković, skrivao od regrutacije u ustašku vojsku.

Istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović naglašava da se nije posebno bavio Izetbegovićevom biografijom, ali da je poznata činjenica da su "Mladi muslimani" čiji je Alija bio aktivista, delovali protiv komunista.

- Oni su bili neka vrsta podmlatka "El hidaje", organizacije koja je sarađivala sa vlašću nacističke NDH. Međutim, "Mladi muslimani" zalagali su se i za autonomiju Bosne, nezavisne islamske države, koju su zamišljali kao dio globalne islamske zajednice - rekao je Vujadinović.

(I. M. / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zox populi

    16. jul 2012 | 14:40

    nije..on je bio i ostao govedo

  • Dino Brkich

    12. april 2012 | 23:25

    Od kada je to nacionalisticki i fasisticki "Press" relevantan da biste ga vi citirali??? To smece pise narucene lazi i ne bi bilo lose da preko njega ne sirite mrznju. Mrznje je svima nama vec odavno previse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA