POSLE VUČIĆEVE POSETE: Američki kongresmeni uputili pismo podrške Srbiji!

- Srbija se nalazi na presudnom raskršću u procesu da postane punopravna članica Evropske unije. Otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU simbolizovaće prekretnicu u procesu članstva - konstatovano je u pismu

  • 0

Grupa američkih kongresmena uputila je pismo državnom sekretaru Džonu Keriju u kome je izražena podrška nastavku evropskih integracija Srbije, kao izraz priznanja reformskim procesima u Srbiji, doprinosu regionalnoj stabilnosti i odgovornom obavljanju funkcije predsedavajućeg OEBS-a.

OVO ŠTO SU URADILI AMERI MOGU I SRBI: Evo kako da Srbija iskoristi bodljikavu žicu na granici s Mađarskom! (VIDEO)

Pismo su potpisali kongresmeni Ted Po i Emanuel Kliver II, kopredsedavajući Srpskog kokusa, zatim predsedavajući i kopredsedavajući Potkomiteta za Evropu Dejna Rorabaher i Gregori V. Miks, čime je dobijena dvostranačka podrška rukovodstva tog Potkomiteta koji neposredno prati Srbiju i region, i predsedavajući Pravosudnog komiteta kongresmen Bob Gudlat.

VUČIĆ: 2016. će biti godina REFORMI!

Kongresmeni su se sa premijerom Aleksandrom Vučićem sastali tokom njegovog nedavnog boravka u SAD, a kongresmen Rorabaher je sa premijerom razgovarao i u Beogradu, nakon čega je i usledila podrška kongresmena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Hafington post: Američki političari da se ugledaju na SRPSKOG PREMIJERA!

Kongresmeni su u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju pohvalili zalaganja SAD na Zapadnom Balkanu i istakli potrebu za pružanjem dodatne podrške Srbiji.

Dugoročna stabilnost na Zapadnom Balkanu je, kako su poručili, sastavni deo "naše nacionalne bezbednosti".

- Srbija se nalazi na presudnom raskršću u procesu da postane punopravna članica Evropske unije (EU). Otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU simbolizovaće prekretnicu u procesu članstva - konstatovano je, i dodato:

- Vlada Srbije pokazuje kontinuiranu posvećenost dijalogu i sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine. EU je prepoznala inicijativu Srbije u unapređenju regionalne stabilnosti i regionalnih odnosa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Napredak Srbije u procesu da postane članica EU će, kako su istakli, ohrabriti srpsku vladu da nastavi sa suštinskim i neophodnim reformama vladavine prava, dobrosusedskih odnosa i odgovornog članstva u međunarodnoj zajednici.

U pismu se podseća da je u januaru Srbija preuzela predsedavanje Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi i ukazuje da je do sada pokazala snažnu posvećenost podršci osnivačkim principima organizacije.

Srbija, kako je istaknuto, radi na tome da integriše pripadnike srpske vojske i policije u deset misija UN i EU.

- Učešće Srbije ih čini najvećim regionalnim kontributorima za očuvanje mira, a osme su po veličini u EU - stoji u pismu amričkih kongresmena Dzonu Keriju.

Evropa se, trenutno, kako je navedeno, suočava sa mnogim geopolitičkim izazovima i SAD bi trebalo da rade na promovisanju zajedničkih vrednosti sa Srbijom.

- Članstvo Srbije u EU će unaprediti američke ciljeve za trajni mir i stabilnost u regionu. SAD bi trebalo da doprinese unapređenju procesa članstva Srbije, gde god je to moguće, kao dela naših zajedničkih strateških imperativa - istaknuto je.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA