AMBASADOR NEMAČKE: Vučićev odlazak u Srebrenicu put je za pomirenje na Balkanu!

- Iz našeg iskustva znamo da najviše uspeha u pomirenju obećava ponašanje koje priznaje sopstvenu odgovornost, a ne ukazuje toliko na greške drugih - kaže odlazeći ambasador Nemačke

  • 2

Odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu bio bi jako dobar i važan gest za ceo region i za pomirenje ocenio je odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm.

- Važno je da svako bude spreman da prizna svoje greške. Mi smo to uradili posle Drugog svetskog rata. Priznali smo krivicu. Sve zemlje na Balkanu treba da priznaju svoje greške i da prihvate svoju odgovornost - rekao je Vilhelm.

ALBANCI SU TERORISTI I UBICE GRMI U NEMAČKOJ! Ova izjava u BUNDESTAGU zapalila je svet i šokirala Angelu Merkel! (VIDEO)

Na pitanje da li Nemačka podržava britansku rezoluciju o Srebrenici, Vilhelm je rekao da je 20. godišnjica masovnog ubistva u Srebrenici važan datum i da nije neuobičajeno da na takve dane UN usvaja rezolucije, ali da diskusija o rezoluciji pokazuje teškoću da se na zapadnom Balkanu pronađe zajednička interpretacija istorije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Iz našeg iskustva znamo da najviše uspeha u pomirenju obećava ponašanje koje priznaje sopstvenu odgovornost, a ne ukazuje toliko na greške drugih. Danas je važno da se ljudi u regionu, uprkos ranijim sukobima, aktivno založe za saradnju. Tu je vrlo važna uloga političckog rukovodstva svih država u regionu - ocenio je Vilhelm.

Vilhelm je rekao i da je Srbija za poslednje tri godine napredovala na svim poljima, a da će poseta nemačke kancelarke Angele Merkel biti priznanje svemu onome što je do sada urađeno.

Vilhelm je rekao i da u vreme njegovog dolaska u Srbiju 2012. očekivanja Berlina i drugih evropskih prestonica nisu bila visoka, ali da se skepsa nije obistinila i da su, naprotiv, mnoge dobre stvari urađene.

- Pre svega mislim na početak dijaloga s Prištinom. Nadam se konkretnim rezultatima, naročito kada je u pitanju Zajednica srpskih opština na Kosovu. Drugi veliki uspeh je otvaranje pregovora o pristupanju EU - poručio je Vilhelm.

On je dodao i da je stav Nemačke o otvaranju poglavlja poznat i da u mnogome zavisi od pregovora Beograda i Prištine koji se trenutno odvijaju u Briselu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milovanović

    30. jun 2015 | 09:57

    Opet ovi licemerni nemci!Vi ste napravili najveći genocid u istoriji čovečanstva a kod nas je bio gradjanski rat gde je svaka strana pravila neki zločin!Dosta je bila izvinjenja sa naše strane,kad će neko da se izvine nama Srbima za počinjene zločine???

  • markoooo

    30. jun 2015 | 09:48

    A prave rezolucije razne sram ih bilo najveci licemeri u evropi engleze ne racunam jer zive na ostrvu pa su poludeli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA