SA OVIM BORBENIM MAŠINAMA SRPSKA VOJSKA BIĆE NAJJAČA SILA! Evo kako će Nemačka i Rusija naoružati Srbe! (FOTO) (VIDEO)

- Modernizaciju aviona G-4 radila bi kompanija Airbus Defence u saradnji sa VZ „Moma Stanojlović“, a sledeće godine će se pokušati sa nabavkom jednog MiG-a 29. - najavio je premijer Srbije

  • 41

Vojska Srbije će u narednom periodu biti bogatija za jedan lovački avion, nekoliko novih helikoptera, a predviđena je i modernizacija školsko-borbenih aviona, najavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić!

Dva ruska i dva, kako je rekao, „nemačka“ helikoptera biće nabavljena ove godine a moguće je nabavka još dva „nemačka“ sledeće godine.

- Modernizaciju aviona G-4 radila bi kompanija Airbus Defence u saradnji sa VZ „Moma Stanojlović“, a sledeće godine će se pokušati sa nabavkom jednog MiG-a 29. - rekao je Vučić.

SA OVIM BORBENIM MAŠINAMA SRPSKA VOJSKA BIĆE NAJJAČA SILA: Zbog ovoga je Putin LUD za srpskim vojnicima! (FOTO)

Kako Tango Six saznaje, Vučić je helikoptere brendirao kao „nemačke“ zbog Airbus Defence & Space delegacije koja dolazi iz Nemačke. Ukoliko bi se opcija nabavke helikoptera sa Zapada realizovala u pitanju bi najverovatnije bili helikopteri AS-332 „Super Puma“. Moguće je, kako takođe navodi ovaj sajt, da će u ovoj varijanti biti nabavljen još jedan tip helikoptera koji proizvodi Airbus Helicopters.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Paket posla bi mogao da obuhvata širu industrijsku saradnju koja bi onda obuhvatila: modernizaciju G-4MD od strane Airbus DS sa zavodom „Moma Stanojlović“, nabavku Airbus Helicopters letelica i dugoročno rešavanje potreba za održavanjem i remontom helikoptera Gazela za koji bi takođe bila nadležna ova ćerka firma Airbus Grupe.

Ruska strana je za Mi-171 ponudila cenu od 26 miliona dolara po helikopteru. Nadležni sa srpske strane su zbog ovakvog razvoja pregovora trenutno bliži opciji da se, barem kada je o helikopterima reč, okrenu Airbusu.

Super Puma

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Osim već poznatih i već više puta najavljivanih nabavki i modernizacija velika novost je nabavka zapadnih helikoptera. Najviše se do sada pričalo o porodici Puma. Razvoj ovog helikoptera započet je u kompaniji Sud Aviation (kasnije Aerospatiale) još 1963. godine na zahtev francuske armije za transportnim helikopterom za prevoz 20 vojnika kao i različite vrste tereta.

Prvi od dva prototipa je poleteo 15. aprila 1965. godine, do 1969. godine napravljeno je šest predserijskih helikoptera, 1968. poleteo je prvi serijski primerak da bi 1969. helikopter bio uveden u naoružanje. Prethodno je još 1967. Ujedinjeno Kraljevstvo izabralo ovaj helikopter za svoje oružane snage a kompanija Westland ušla je i u zajedničku proizvodnju Pume.

Printskrin: Youtube/RuptlyTV Printskrin: Youtube/RuptlyTV

Tokom 1970.tih ovaj helikopter se odlično proizvodio kako za vojno tako i za civilno tržište. Jula 1974. licencu za proizvodnju kupila je Rumunija, helikopteri su se proizvodili i u Indoneziji a Južnoafrička Republika je na bazi Pume razvila helikopter Oryx. Proizvodnja Pume trajala je do 1987. do kada je proizvedno 697 helikoptera od toga 163 u Rumuniji. Danas helikopter još uvek koriste vazduhoplovne snage u oko 30 zemalja uključujući Francusku i UK. Tu je i mnoštvo civilnih kompanija i agencija kao i raznih državnih službi.

Nemačka policija koristila je ukupno 23 SA-330 od toga dva SA-330F, 4 SA-330G i 17 SA-330J. Od 2008. su povučeni iz upotrebe a zamenile su ih Super Pume.

Još 1974. započet je rad na varijanti AS-332 ‘’Super Puma’’ koja predstavlja dalji razvoj SA-330. Prototip AS-332 poleteo je septembra 1978. a iz ovog modela kasnije će nastati i helikopter AS-532 ‘’Cougar’’ koji se i danas proizvodi.

G-4MD

Srbija već desetak godina ima u planu da modernizuje avion G-4 na standard G-4MD, prvobitno je bilo planirano 14-15 aviona ali je taj broj vremenom smanjen na svega devet.

Još 2007-8. prvi put je najavljena modernizacija G-4 kada je procenjeno da će modernizacija koštati 5 miliona evra po avionu. 2013. bilo je planirano da započnu pregovori sa tri firme koje su bile zainteresovane za posao ali do konkretnih susreta i dogovora nije došlo. U međuvremenu avion G-4 su gledali predstavnici raznih zapadnih ali i istočnih firmi a Nemci su imali prilike da ga vide na aeromitingu ILA-2010.

Usled teške ekonomske situacije planovi su od početnih izdvajanja za projekat od oko 10 miliona evra za period 2013-2015. spali na svega oko 600 hiljada evra za period 2015-2017. Planirano je da ako bi se G-4 modernizovao da bi ovaj tip aviona mogao da ostane u naoružanju do 2030-35. godine ali do ove godine nije došlo do značajnog pomaka u realizaciji projekta G-4MD.

(Telegraf.rs / Izvor: TangoSix.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђурић Милош Трстеник

    1. jul 2015 | 19:21

    Е мој министре боље је да купујеш против ваздушне системе с300 или још боље с400(па их лепо распоредиш по Србији) него што купујеш ту застарелу технологију у облику авиона које нема ко да одржава и за које ми немамо паре за резервне делове.Кажите људи шта је боље. . .

  • Delija

    1. jul 2015 | 18:57

    Jednog miga 29 :))) uzmite odma vise akumulatora

  • Pvo

    1. jul 2015 | 23:55

    Helihopter? I sta sa njim? Da isterujemo pravdu-nepravdu sa EU? Osnovne stvari nema u drzavi, stvari koje ljudima znace zivot. O kojoj vojsci je rec. Cime ima da se pohvali vojska. Kakve koristi imamo od vojske. Nema camce da vade ljude iz poplava, nema cime da izvuku ljude iz smetova, nedaj boze da izbije negde pozar (sumski) pa cela srbija bi izgorela a bitno je da ima skode-superb, Ja ne volim da pljujem po nasoj srbiji ali u drzavi je totalni haos RASPAD svih sistema a vi pricate o helihopterima avionima i beogradu na vodi. Koliko u srbiji trenutno ima protivgradnih raketa. Eee... Koga briga za avione i helihoptere. A gde su ljudi u vojsci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA