Bogdanović: Srbija neće organizovati izbore na Kosovu

Ne želimo da kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, poručio je ministar za KiM

  • 2

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je od UNMIK dobijen negativan odgovor u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u Pokrajini i da ih Srbija neće organizovati.

- Ne želimo da na bilo koji način kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i da dovodimo u opasnost Srbe koji žive južno od reke Ibar - rekao je Bogdanović, podsećajući na to da je UNMIK nadležan za organizaciju lokalnih izbora na Kosovu.

- Neorganizovanje izbora na Kosovu i Metohiji ne znači da su srpske institucije ugašene. Naprotiv, lokalni izbori nisu održani od 1999. do 2008. godine, pa su naše institucije opstale i bile možda čak i jače od onih koje su formirane nakon održavanja izbora - istakao je Bogdanović.

Ministar za KiM naglasio je da zato nisu dobre najave da će u dve opštine na severu Kosova biti održani lokalni izbori, jer nije dobro, kako je rekao, da se na taj način Srbi dele i ponovio da niko nema pravo da krši Rezoluciju 1244 SBUN.

On je podsetio da je Rezolucija dokument na osnovu kojeg očekujemo da vrlo brzo počnu pregovori o statusu Kosova, i dodao da ako smo skloni njenom nepoštovanju, ne možemo očekivati od predstavnika međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca da "sednu sutra i na osnovu Rezolucije razgovaraju sa nama o statusu Pokrajine".

- Moj apel je da lokalni izbori ne budu održani ni na severu Kosova, i to neće značiti da će srpske institucije ovde biti ukinute i da mi nećemo voditi računa o stranačkoj zastupljenosti na lokalnom nivou u opštinama na severu Kosova - rekao je Bogdanović.

Ako budu održani lokalni izbori na severu Kosova, naveo je Bogdanović, priznavanje rezultata tih i takvih izbora biće u nadležnosti nove Vlade Srbije. Dodao je da lično misli da bi bilo jako loše da se priznaju rezultati tih izbora.

- Ne možemo prihvatiti da neko radi protiv države Srbije, a istovremeno se zaklinje u državu Srbiju - dodao je ministar.

Bogdanović je napomenuo da se neće odustati od održavanja lokalnih izbora kasnije i da će se posle završetka ovog ciklusa izbora ponovo razgovarati sa predstavnicima UNMIK i tražiti od njih da organizuju lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Munja

    15. april 2012 | 15:43

    Ma koga vi zamajavate , kako se to takozvana medjunarodna zajednica ( čitaj NATO i njihovi sateliti ) pridrzavaju Rezolucije 1244 ?! Dali se 1000 pripadnika vojske i policije vratilo na KiM , da čuvamo svetinje i granice !!! Dosta lazi vreme je za ISTINU !!! Sa novom vlasti , patriotskom i narodnom ,do pobede !!! ZIVELA SRBIJA !!!

  • Србин

    17. april 2012 | 19:39

    Наравно да неће, багро издајничка, када вам је наређено да то не урадите. Али. доћи ће и тај 6.Мај, па - решетке. И за тебе и ону што те поставила (весела удовица), а, Бога ми, и сву братију из власти..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA