O OVOJ SVADBI PRIČA CEO SVET, A NIKO NE ZNA KAKO JE BILO NA NJOJ: Evo kako su se zaista VENČALI Josip Broz Tito i Jovanka! (FOTO)

Vest o Titovom venčanju sa Jovankom primljena je u svetu kao prvorazredna senzacija. Gotovo da nije bilo lista u Evropi ili Americi, koji na udarnoj strani nije ovom događaju posvetio veliku pažnju

  • 21

O životu Josipa Broza Tita zna se puno, ali nikada dovoljno, zbog toga što je maršal imao dva života: javni i tajni. Najviše intrigira njegova privatnost, o kojoj se i dan danas piše, a da je umeo da sakrije najvažnije momente iz svog života, ukazuje i tajno venčanje sa Jovankom Broz.

Mogu se izbrojati na prste oni koji su znali da je tog 15. aprila 1952. godine sklopljen brak između Tita i Jovanke, nedaleko od Iloka. Prema rečima meštana Iloka, venčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka) koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. Evo kako je Rojters izveštavao tih dana.

EKSKLUZIVNO: Šokiraćete se kada pročitate šta piše u tajnoj Titovoj biografiji!

Tito je bio obučen u belu uniformu sa zlatnim oznakama čina. Njegova supruga, lepa preplanula brineta, imala je na sebi haljinu od bordo satena. S obzirom da je tada prvi put izašla pred strance, gospođa Broz nosila je o vratu zlatnu ogrlicu, dok je na haljini imala broš sa dijamantima.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Vila na Pajzošu, u kojoj su maršal i mlada partizanka rekli "da", zapravo je bila vojna ekonomija, a pre toga i zemljište grofa Eltza. Reč je o imanju od stotinak hektara, na kojem se nalaze vinogradi, šume i nekoliko lovačkih kuća, razni objekti, vila, vinoteka i lovište. Tamo je bio sagrađen i heliodrom, pa je Tito često znao tamo da navrati i helikopterom. Iločani kažu da je obožavao da lovi u tom lovištu koje je bilo ograđeno, a da je za te potrebe divljač naterivana.

- Znali smo da je tamo bilo to venčanje, ali ga se ne sećamo. Ipak smo mi tamo počeli kasnije da radimo. Radili smo svoj posao i nismo nikad nikoga ništa pitali o njemu. Znam samo da nigde u kući nisu bile postavljene bilo kakve fotografije koje bi podsećale na to venčanje - rekla je Rozalija Džalto, koja je u Dunavki sa suprugom Mijom bila domar.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Titova vila bila je pod jakim obezbeđenjem kada god bi je predsednik Jugoslavije posećivao, a Džalto kaže da je u podrumu bila prostorija sa više od 2.000 boca vina. Ona priča da su se supružnici veoma dobro ophodili prema njima, ali da nisu imali prilike za razgovor.

Zanimljivo je da su strani novinari za svadbu veka saznali iz pozivnice za prijem visokog gosta iz Britanije u Beograd.

Foto: twincam.me Foto: twincam.me

Ispovest sestre Jovanke Broz: Tito mesio štrudlu za Sofiju Loren

Vest o Titovom venčanju sa Jovankom primljena je u svetu kao prvorazredna senzacija. Gotovo da nije bilo lista u Evropi ili Americi, koji na udarnoj strani nije ovom događaju posvetio veliku pažnju.

Agencija Rojters ovako je opisala prvo zajedničko pojavljivanje Tita i Jovanke:

Foto: Tanjug/Arhiva Foto: Tanjug/Arhiva

Beograd, 19. septembar 1952. - Na prijemu koji je priređen u čast britanskog ministra inostranih poslova Idna u Belom dvoru maršal Tito bio je obučen u belu uniformu sa zlatnim oznakama čina. Njegova supruga, lepa preplanula brineta, imala je na sebi haljinu od bordo satena. Maršal i supruga primili su goste u predvorju Dvora, bivšoj rezidenciji princa Pavla. Izlazeći prvi put pred strance, gospođa Broz nosila je o vratu zlatnu ogrlicu, dok je na haljini imala broš sa dijamantima. Crne kose okruživale su njen lik i bile začešljane u vidu punđe.

Dan ranije, (18. septembar 1952.), Rojters je iz Beograda emitovao sledeći izveštaj:

Jugoslovenska direkcija za informacije stavila je danas na raspolaganje prve slike gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita. Kao što se vidi na snimcima, to je crnomanjasta žena, lepa i dobro građena. Na jednoj fotografiji vidi se kako šeta kraj jezera sa maršalom Titom i njegovim devetogodišnjim sinom od bivše žene, Aleksandrom. Gospođa Broz je približno istog rasta kao i maršal koji je visok nepunih pet stopa i šest palaca.

(Telegraf.rs / Izvor: Vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    25. jul 2015 | 12:33

    A Jovanku mu namjesti namućorni Stevo Krajačić, koji je bio i iznad Tita, sve u cilju "bratstva i jedinstva" i da se što prije zatru tragovi genocida nad Srbima od strane Hrvata u NDH.

  • dragana

    25. jul 2015 | 15:32

    TITO nas je toliko upropastio da se nikad oporavit necemo od tog zlotvora

  • Nikolas

    25. jul 2015 | 14:08

    STETA STO HICKOK NIJE SNIMIO FILM -TITOV PUT OD AUSTROUGARSKOG KAPLARA DO SAMOPROGLASENOG MARSALA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA