Odalović: Stručna sprema nebitna

Sekretar srpskog parlamenta tvrdi da školska sprema i zanimanje poslanika nisu važni za skupštinski sajt

  • 0

Političke stranke same određuju koga će kandidovati za poslanike, s obzirom na to kojim ciljnim grupama se obraćaju, pa su za skupštinski sajt irelevantni podaci o stručnoj spremi i zanimanju poslanika, izjavio je sekretar republičkog parlamenta Veljko Odalović.

- Stranke su slobodne da same predlažu listu, s obzirom na ciljne grupe kojima se obraćaju. Neko će se opredeliti da mu na listi bude seljak, jer mu je ciljna grupa da se obrati seljacima, a taj čovek ne mora da ima ni fakultet, ni završenu školu - izjavio je Odalović.

Povodom nedavnih tekstova u pojedinim medijima da su sa skupštinskog sajta uklonjene informacije o obrazovanju i osnovnom zanimanju poslanika, jer su poslanici dostavljali lažne diplome i netačne infomacije o stručnoj spremi, Odalović je rekao da svako piše i kreira svoju biografiju i da su eventualne greške stvar tih pojedinaca i njihovih stranaka.

- Zašto bismo se mi bavili kvalifikacionom strukturom, zanimanjem... to je stvar svakog pojedinca i stranke. Te podatke mi ne tražimo, jer bi stranke prve rekle - a gde to stoji da poslanici moraju da imaju završen fakultet. Svako ima pravo da bude biran i da bira - istakao je Odalović.

On je napomenuo da je za parlament važno da na sajtu postoje osnovni podaci koji su vezani za funkciju i mandat narodnog poslanika.

Odalović je podsetio da kandidati za poslanike prilikom podnošenja kandidature dostavljaju uverenje o državljanstvu, o biračkom pravu, izvod iz matičnih knjiga rođenih i potvrdu o prebivlištu i da su to podaci koje njih "apsolutno legitimišu, potvrđuju i verifikuju ko su i šta su".

- Odatle uzimamo elemente za sajt, a druge elemente iz odluka da neko bude deo neke celine, poput radnih grupe, grupa prijateljstva i drugih skupštinskih tela - rekao je Odalović.

Sekretar republičkog parlamenta objasnio je da je Radna grupa koja je radila na izradi sajta Skupštine Srbije propisala formular za narodne poslanike u kome nije predviđena informacija o njihovom zanimanju i stručnoj spremi.

- To je izgled novog sajta, on ima svoj format, svoje elemente koje je Radna grupa, a u okviru nje narodni poslanici, predložila, a takav akt je i usvojen - naglasio je Odalović.

Novi sajt parlamenta pušten je u rad 16. maja 2011. godine, a na njemu su objavljene samo biografije i zanimanje predsednice Skupštine Srbije Slavice Ðukić Dejanović i Odalovića, ali ne i poslanika.

Na sajtu, u rubrici "biografije", pored imena poslanika, piše naziv stranke čiji je član, članstvo u radnim telima, delegacijama i grupama prijateljstva.

(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA