Vučić: Od mržnje i kopanju po prošlosti ne možemo da živimo (UŽIVO)

- Kao predsednik Vlade Srbije predložiću na Bečkoj konferenciji svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na tlu bivše Jugoslavije, da pronađemo jedan zajednički dan na sećanje na sve žrtve, koje ne bismo razlikovali po nacionalnoj pripadnosti - rekao je srpski premijer

  • 8

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare, da građani Srbije treba da se okrenu "našim stvarnim i realnim životnim problemima".

- Od mržnje i iskopavanja rana iz prošlosti ne možemo, niti ćemo moći da živimo. Kao predsednik Vlade Srbije predložiću na Bečkoj konferenciji svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na tlu bivše Jugoslavije, da pronađemo jedan zajednički dan na sećanje na sve žrtve, koje ne bismo razlikovali po nacionalnoj pripadnosti- rekao je Vučić. Bolje bismo onda razumeli jedini druge zašto žalimo i koliko nam je teško - rekao je premijer.

Vučić je, inače, izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji su građani i Republika Srbija obeležili 20 godina od velike tragedije u kojoj je ubijeno više od 2.000 Srba i u kojoj je proterano više od 250.000 ljudi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi smo to uradili na način da nikoga nismo vređali, nikom preteli, i ništa loše govorili. Na državnim proslavama nikakvih incidenata nije bilo, niti će ih biti, jer se mi sa poštovanjem odnosimo i prema našim komšijama i prema njihovim žrtvama. Ne može da se poredi šta će da uradi neko drugi koga država ni na koji način ne kontroliše - istakao je on.

On je apelovao na očuvanje regionalne političke stabilnosti i nastavak pomirenja u regionu, kao i iskrenih i suštinskih razgovora o problemima prošlosti, ali i na građane da se okrenu životnim problemima - ekonomskim reformama, onome što predstavlja budućnost za nas i našu zemlju.

Povodom produžetka pritvora lideru Građanske inicijative SDP-a Oliveru Ivanoviću, premijer je rekao:

VUČIĆ I BRANKICA JANKOVIĆ: Cilj je UNAPREĐENJE RAVNOPRAVNOSTI u Srbiji! (FOTO)

- Produžavanje pritvora Oliveru Ivanoviću, je kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava, kao i dalji pritisak i ponižavanje naroda na Kosovu. 

Vučić je takođe rekao da će Vlada Srbije povući iz procedure Zakon o prodaji državnih nepokretnosti, zbog dopisa predsednika Republike Tomislava Nikolića i zbog zlonamernih tumaćenja motiva za donošenje tog zakona.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Povodom pisanja medija da će Tomislav Nikolić osnovati novu stranku, premijer je rekao:

- Vi znate da je ne govorim da osećam bilu kakvu bojazan i strah , imam puno poverenje u njega, kao i on u mene, i uveren sam da neće osnivovati političku stranku. Ja se uopšte ne bavim političkim strankama.

O dešavanjima u Crvenoj Zvezdi premijer je rekao da je on Zvezdaš, i da taj klub ma šta se dešavalo u njemu neće imati posledice od države, kao i Partizan.

Vučić je istakao da će Beograd i dalje investirati mnogo energije i napora da odnosi sa Hrvatskom budu bolji nego danas, te da se očuva regionalna stabilnost. On je rekao da su protekli dani bili „slika i prilika emocije u Hrvatskoj, većim delom, tako mi bar smatramo, i u Srbiji manjim delom“.

- Zajednički moramo da gledamo u budućnost. Bićemo zajedno u EU i moraćemo da budemo otvoreniji i iskreniji i sa više poštovanjha da se odnosimo - poručio je Vučić.

Premijer je ocenio da je narušavanje stabilnosti u regionu odgovara onima koji nemaju rešenje za ekonomske probleme, te da je Srbiji, naporitv, potrebna stabilnost u regionu da bi u potpunosti sprovela mere fiskalne i ekonomske konsolidacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarin

    7. avgust 2015 | 17:23

    Ne kopamo mi po prošlosti,već nam oni kopaju po ranama koje su ostale nezaceljene,skoro svaki dan,izmišljajući povode za nacionalna slavlja.

  • dejo

    7. avgust 2015 | 17:11

    Sto manja saradnja sa Hrvatskom premijeru Srbije dovedi investicije iz Japana ,Kine ,Rusije ,UAE ,Indije ,Njemacke ,Danske ,Katara ,Egipta itd

  • Sl. BROD

    7. avgust 2015 | 16:15

    Nema potrebe da išta slavimo ili tugujemo zajedno, ne živimo u istim državama, prestanite se brinut o Hrvatskoj, brinite se o sebi isto predlažem i Hrvatima i taj će mir biti najbolji...grlit i ljubit se nećemo nikad...to je sigurno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA