TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

U čuvenom sukobu srpske i austrougarske vojske, protivnici su izgubili 600 oficira i 23.000 vojnika, a Srbi su izgubili 259 oficira, 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega 2.107 poginulih

  • 12

To su seljaci, skoro svi. To su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi. To su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva, ovim rečima je čuveni Franše de Epere opisao borbenost srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a ovo je priča o najvećem podvigu i BOJU NA CERU!

Na današnji dan, 12. avgusta 1914. godine počela je jedan od najvažnijih bitaka u istoriji Srba Cerska bitka, koja je trajala sve do 24. avgusta, i u kojoj je srpska vojska izvojevala pobedu nad moćnom austrougarskom armijom. To je bila prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Borbe su počele na Drini i Savi, srpski predstražni odredi su puna četiri dana, od 12. do 15. avgusta, hrabro odolevali napadima znantno jače i brojnije austrougarske vojske. Od 16. do 20. avgusta usledila je velika ofanziva srpske vojske pod komandom generala Stepe Stepanovića i Živojina Mišića tadašnjeg pomoćnika Štaba srpske Vrhovne komande. Šabac je oslobođen 24. avgusta, što je označilo kraj ofanzive.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Da će doći do velike ofanzive Austrougara tog leta na Srbiju, znalo se već unapred, te je Vrhovna komanda spremila taktičko - operativna dejstva i kontraofanzivu. Procena je bila da će glavni deo neprijateljske vojske udariti sa severa i dolinom Morave, a da će pomoćne snage nadirati sa zapada od Drine.

DAN KOJI JE ZAUVEK PROMENIO BEOGRAD: Ovako je prestonica preživela Prvi svetski rat!

Komanda srpske vojske raspoređena je na sledeći način: Na prostoru Grocke, Smederevske Palanke, Rače i Topole bila je stacionirana Prva armija, pod komandom generala Petra Bojovića. Druga armija, pod komandom generala Stepe Stepanovića, nalazila se u rejonu Obrenovca, Lazarevca i Aranđelovca. Trećom armijom komandovao je Pavle Jurišić, a ona je bila smeštena na potezu severne i severozapadne granice od ušća Kolubare do Ljubovije, dok se Užička vojska, pod komandom generala Miloša Božanovića, nalazila u rejonu Užica, kako bi kontrolisala pravce koji od Višegrada i Bajine Bašte vode dolinom Zapadne Morave.

Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Librar Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Librar

Neprijateljske jedinice, Peta armija Austrougarske, pod komandom generala Franka, nalazila se na prostoru Bijeljina, Zvornik, Priboj, Brčko. Šesta armija, pod komandom generala Oskara fon Poćoreka, bila je grupisana u rejonu Vlasenica, Rogatica, Kalinovik, Sarajevo, dok se Druga armija, pod komandom Bem-Ermolija, nalazila u Sremu i Banatu. Austrougarska komanda glavninu snaga koncentrisala je na Drini, odlučujući se za severozapadni strategijski pravac što je donekle iznenadilo srpsku Vrhovnu komandu.

NA ORUŽJE, MOJI DIČNI SOKOLOVI: Ovako je princ Aleksandar pozivao u odbranu otadžbine! (FOTO)

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Planina Cer je bila od izuzetne strateške važnosti, pa je prema rasporedu snaga  komandant Druge armije Stepa Stepanović izradio plan dejstva Druge armije po glavnom strateškom pravcu, kao i plan zajedničke borbe Treće armije i delova Prve armije (Moravske 2 i Timočke 1. divizije).

IMA LI SLIČNOSTI? Nema šanse da pogodite šta je zajedničko VLADI SRBIJE, Stepi Stepanoviću i đeneralu Draži!

U noći između 15. i 16 avgusta došlo je do prvih okršaja na samom Ceru. U teškim noćnim borbama, na liniji dugačkoj od 50 kilometara, koja je obuhvatala prostor od Šapca, Tekeriša, Krupnja, bitke su se vodile neprekidno, sve do 24. avgusta, kada je konačno okončana "Cerska operacija".

Foto: arhiva, Wikipedia Foto: arhiva, Wikipedia

Frapantan je podatak da su austrougarske snage brojile 200.000 ljudi, naoružanih do zuba, koji su delovali sa odličnom logistikom i za to vreme modernom artiljerijom. S druge strane, Vojska Kraljevine Srbije, čiji je vrhovni komandant bio regent Aleksandar I Karađorđević, imala je 180. 000 vojnika i neviđen moral, što je na kraju se ispostavilo bilo presudno.

Vojni analitičari kažu da su Srbi pobedili i iz razloga što su imali odličnu strategiju koja je dolazila sa vrha komande, ali i prethodna iskustva ratovanja, pre svih iz Balkanskih ratova.

Foto: Wikipedia/ Mariaflores1955, DIREKTOR Foto: Wikipedia/ Mariaflores1955, DIREKTOR

BIZARNA SMRT NAJVEĆIH SRBA: Za samo dva dana umrle su najveće vojskovođe koje je Srbija imala!

Šabac je konačno oslobođen 24. avgusta, kada su se austrougarske trupe s Cera vratile u Bosnu, od 21. do 24. avgusta vođene su završne borbe na mostobranu kod Šapca. Oslobođenje ovog grada označilo je i kraj Cerske bitke.

Printskrin: Youtube / Nikola Jovanović Printskrin: Youtube / Nikola Jovanović

VEK OD CERSKE BITKE: Kako su srpski junaci unakazili Austrougarsku vojsku! (VIDEO) (FOTO)

Žrtve su bile ogromne s obe strane. Austrougarska vojska izgubila je u bici na Ceru 600 oficira i 23.000 vojnika. Srbi su izgubili 259 oficira, a 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega 2.107 poginulih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    12. avgust 2015 | 14:42

    Али им побеже припадник 25 домобранског пука, касније познат по псеудонимом тито.

  • dragan

    12. avgust 2015 | 13:07

    i onda komunisti ove junake proglase izdajnicima, i dobar deo naseg naroda i dan danas za ove junake kaze da su koljaci Srba i izdajnici

  • Herceg

    12. avgust 2015 | 13:20

    Oruzje je bitno,mi danas imamo oruzje ali nemamo ono sto su ovi junaci Srbi imali.Tu mislim na nacionalnu svijest,odgoj,vojsku,moral cak i ljubav prema domovini totalno je splasla....nazalost. Umijesto da svojim strateski polozaj koristimo i jacamo drugi koriste nas,slabimo i propadamo sto i vuce sve druge mane za sobom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA