MAJKA HRVATA JE SRPSKA I HRVATSKA NE MOŽE DA JE OTME SRBIJI: Evo kako su KARAĐORĐEVIĆI kupili HRVATSKI PONOS! (FOTO)

Ivan Meštović je 1952. godine poklonio čitav niz skulptura državi Hrvatskoj, ali na tom spisku nema "Majke Hrvata", što znači, pravno gledano da Zagreb ne može tražiti njeno vraćanje

  • 32

Skulptura Ivana Meštrovića “Povijest Hrvatske”, poznata i pod imenom “Majka Hrvata”, neće promeniti mesto prebivališta i ostaće na istom mestu - biće i dalje ponos Belog dvora na Dedinju, gde joj je i mesto! Telegraf.rs vam donosi priču odakle je ova skulptura došla u dom Karađorđevića i da li ima osnova zahtev Hrvatske da se ona "vrati" u Zagreb!

ZAGREB TRAŽI DA IM VRATIMO MAJKU HRVATA: Trenutno se nalazi ispred Belog dvora, ali... (FOTO)

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac, najavila je da će podneti zahtev da se "Majka Hrvata" vrati u Hrvatsku i da će Srbija morati da plati za njenu izradu. Ona je rekla da će to biti prvi potez Knina nakon petog avgusta i proslave godišnjice operacije “Oluja”, a da će Hrvatima u tome pomoći Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, prenosi zagrebački nedeljnik „Globus”.

Ipak istina i činjenice govore nešto sasvim drugačije.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Ovo umetničko delo napravio je čuveni umetnik Ivan Meštorvić na molbu kralja tadašnje Kraljevine Jugoslavije Aleksandra I Karađorđevića, koji je čitav projekat i finansirao, a kada je on urađen prenešen je u Beli dvore, gde se nalazi i danas.

Kako Telegraf.rs saznaje iz dokumenata arhiva Državne umetničke zbirke Dvorskog kompleksa u koje je imao uvid kralj Aleksandar I Karađorđević otkupio je ovu skulpturu 1934. godine i nije istina da je to Meštrovićevo delo predstavilo lik njegove majke.

Foto: Wikipedia / Djordjes Foto: Wikipedia / Djordjes

"Skulptura je nastala kao verzija istoimenog dela, koje je umetnik izradio 1932. godine za Muzej hrvatskih starina u Zagrebu. Na inicijativu kralja Aleksandra I Karađorđevića od novembra 1933. godine do aprila 1934. godine Meštrović je zajedno sa timom klesara radio na izradi skulpture "Povijest Hrvata" za potrebe Dvorskog kompleksa. Delo je završeno maja meseca 1944. godine kada je i dopremljeno u Beograd i smešteno u vrtni paviljon ispred glavnog ulaza u Kraljevski dvor.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Ona predstavlja žensku figuru odevenu u stilizovani nacionalni kostim Dalmatinke Zagore, a ovakav sklop ženskog lika mogao se videti u ranijoj Meštovićevoj skulpturi iz 1908. godine pod nazivom "Moja majka"", piše u arhivu.

Prema ovim podacima otkup ovog dela uredno je plaćen, za šta takođe postoje dokazi od strane kralja Aleksandra 1934. godine.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Ivan Meštović je 1952. godine poklonio čitav niz skulptura državi Hrvatskoj, ali na tom spisku nema "Majke Hrvata", što znači, pravno gledano da Zagreb ne može tražiti njeno vraćane, a s druge strane ona se nalazi preko 80 godina u Belom dvoru, savesni držaoci su bili Karađorđevići, a kasnije i Srbija (preko nadležnih institucija) i niko se do sada nije pojavio da zvanično zatraži njeno vraćanje u Zagreb, tako da su Karađorđevići stekli puno pravo na sticanje svojine nad ovim umetničkim delom.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

(Telegraf.rs / Izvor: Politika / Uroš Tutulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    12. avgust 2015 | 21:24

    Ако би неко објаснио, која је то "повест хрвата", кад је чињеница да никад нису имали државу, да су увек били неком потчињени, да су увек радили ствари којих би се саблажњавали и њихови господари, и који би опет нешто отели што није њихово?

  • Gandra

    12. avgust 2015 | 22:12

    Napraviće oni kopiju, kao što su i oni kopija(neuspela)!

  • major Milan Tepic RSK

    12. avgust 2015 | 21:23

    Najpostenije je da se uzme DNK pa da znamo kome pripada skulptura. HIii. Vtte...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA