KIRBI: Bošnjaci su veoma dobri u "proizvodnji" političkih partija

- Vidim da su i Bošnjaci u Srbiji prihvatili evropski sistem više partija, pa ću im prepustiti da odluče da li bi im manji broj partija omogućio da njihov glas bude jači i da ga bolje čuju - rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država

  • 9

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je da su Bošnjaci veoma dobri u proizvodnji političkih partija, ali da ne zna koliko je to dobro za njih.

U Srbiji postoji 101 politička partija od kojih je 14 bošnjačkih ili svaka osma, iako je tek svaki pedeseti građanin Srbije Bošnjak, prenosi Beta.

Kirbi je u intervjuu za novopazarski radio Sto plus rekao da za razliku od evropskih zemalja u kojima funkcioniše po nekoliko desetina partija, SAD imaju republikance i demokrate i "nisu dobre u formiranju političkih stranaka".

- Vidim da su i Bošnjaci u Srbiji prihvatili evropski sistem više partija, pa ću im prepustiti da odluče da li bi im manji broj partija omogućio da njihov glas bude jači i da ga bolje čuju - rekao je Kirbi.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Kirbi je dodao i da su SAD učinile puno dobrih stvari za Sandžak i da su spremne, u skladu sa skromnim resursima, da pomažu i u budućnosti.

Prema njegovim rečima trenutno se realizuju dva projekta, od kojih je prvi nabavka savremene mašine za kamenovanje džinsa koja za taj proces koristi ozon i apsolutno ne zagađuje životnu sredinu.

- Takođe, pomažemo i Centar za razvoj poljoprivrede u Sjenici tako što ćemo raditi na sertifikaciji mesa, mleka i mlečnih proizvoda kako bi oni ispunili srpske i evropske standarde - kazao je Kirbi.

Ambasador je prošle nedelje boravio u poseti Novom Pazaru i Sjenici gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava, političkih partija i Bošnjačkog nacionalnog veća.

(Telegraf.rs / Izvor: radio Sto +)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    17. avgust 2015 | 15:10

    Za Bosnu znamo da se pominje u istoriji iz vremena Kralja Tvrtka. Bošnjaci mu dodju kao drugi, lepši naziv za Balije, što su ga sami sebi dali. To se dešava kad jedan deo naroda izgubi svoj nekadašnji identitet, on pokušava da ga nakalemi na srpsku istorijsku prošlost u koju se nikako ne može uklopiti, niti može postati ono čega se davno odrekao, i postao turcin. Kako ameri koji su stari tek 200 godina, i mladji od moje tarabe, mogu razumeti problem identiteta kad i oni sami imaju istu bolest.

  • bumm

    17. avgust 2015 | 13:04

    A ko su to Bosnjaci ?

  • bbgg

    17. avgust 2015 | 13:49

    Ovaj lupa preko više glupe stvari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA